Tuesday, November 3, 2015

Kos/Budget & Tips Jimat Travel di Paris,London,Holland,Istanbul

hai..alhamdulillah kitorang dh selamat sampai kemaman 1 Nov baru2 ni..macam biasa, i akan share berapa kos/budget perbelanjaan travel kali ni..cuma utk entry kali ni, i akan share TIPS JIMAT sbb i punya kos ni tak brp nak jimat memandangkan travel dgn budak2, semuanya i nak mudah & rela bayar lebih..

ok jom tengok huraian kos utk satu2 perkara ni..kali ni i tak share brp kitorang habis utk shopping, kang org kata riak pulak..wakakaka..tp kalau dh sampai paris tu, bawak 30k pon tak cukup uols! kalau jenis tak minat dgn branded item, bawak 1k belanja beli fridge magnet je pon dh cukup sgt :)

currency masa i pegi:
1 euro lebih kurang RM 5 (paris, holland)
1 british pound lebih kurang RM 6.8 (london)
1 turkish lira lebih kurang RM 1.9 (istanbul)

utk semua kos ni, i dah siap2 convert dalam RM..masa pegi ni currency tak berapa bagus, maka hadap je la ye :)

ni gambaran kos i tak termasuk shopping...kos ni semua utk 2 org ye, korang bahagi dua la...ayish & faiq semua FREE lagi..eh tapi flight tix tu kena consider bahagi 3 org la sbb ayish dah kena charge...kat europe, budak2 bawah 3 tahun semua free lagi..yg hidden cost mcm dobi, sewa basikal tu abaikan je, i tak sempat nak catit dah..hehe..i akan cerita satu2 dari paris-london-holland-istanbul...

FLIGHT TICKET
hubby book flight tix ni 2 bulan sebelum fly..memandangkan laki cuti 6 bulan takde kerja, maka iols gedik pujuk dia pegi europe..RM 11,600 jumlah harga tiket utk kitorang 4 beranak dari kuala lumpur-paris CDG-amsterdam-istanbul ataturk..faiq infant kena dalam RM 260 je rasanya...farish 70%...kitorang kena dlm RM 3.9k/person...i rasa murah sgt2 dah ni sbb kitorang amik multiple destinations..nak jadikan rezeki, date kitorang ni je dpt harga 11.6k, bila cek date sebelum & selepas tu, semua total 20k ke atas...hubby guna skyscanner, nampak KLM offer murah yg tak perlukan transit...kitorang travel dgn anak2 kecik, memang nak direct flight..

*Tips Jimat Tiket Penerbangan: 
-jgn guna multiple destinations utk 1 flight..cuba naik domestic flight/guna train utk pegi ke satu-satu negara tu..kitorang tak cukup masa nk survey & malas serabut, tu amik je KLM semua senang..lagipon luggage banyak & berat, harapan la nak naik domestic flight...KLM selesa utk anak2
-book awal2, jgn last minute mcm kitorang..tengok musim yg tak ramai org pegi
-cari flight yg ada transit...tapi perlu diingatkan, transit ni walaupon murah tp korang akan letih & rugi masa!

ACCOMODATION
utk penginapan, korang boleh compare kat trivago kalau nk tengok hotel mana murah..atau book melalaui airbnb..kitorang dh lewat sgt book, maka kat airbnb tu byk yg tak available & semua jarak tu jauh dari tempat yg nak lawat
1. PARIS
kat paris kitorang stay apartment 3 malam..total 3 malam RM 1,600..alhamdulillah kitorang dpt apartment yg cantik, bersih & lengkap semuanya..perabot & interior pon mcm baru ganti...syok masak2 kat sini semua ada...mula2 berdebar giler nk pegi apartment ni sbb dah lepas book baru baca byk sangat bad review...rezeki kitorang dpt yg sangat2 elok! jarak dengan metro station/train pon dekat, kitorg mmg jalan kaki je...supermarket pn banyak area ni & tempat ni selamat bila malam...cuma yg tak bestnya apartment ni tentang pengurusan dia...kitorg kena amik kunci kat office dia, jarak jauh sgt dgn apartment ni mmg kena naik teksi...pulak tu check in pukul 5pm, kitorg sampai awal pagi drop luggage dulu kat bilik khas...mmg leceh la tang ni...huhu...nama apartment tu apartment paris 10eme canal saint martin.
2. HOLLAND/NETHERLANDS
holland pon kitorang stay 3 malam...kat holland kitorang pilih hotel westertoren...total utk 3 malam RM 1,939.00...hotel ni kecik tapi best sebab 1 min je jalan kaki dgn Dam Square & lebih kurang 7 min dgn Amsterdam Central...hotel ni dekat dgn canal so memang cantik la pemandangan bila jalan kaki lalu kat canal tu! yg tak bestnya pasal hotel ni sbb takde lif! tangga pulak curam spiral, memang pengsan la nk angkat luggage...rupanya kat amsterdam mmg kebanyakan hotel/rumah tangga mcm tu...hotel ni sediakan breakfast hantar kat bilik kita.
3. ISTANBUL
istanbul stay 4 malam..istanbul ni murah kalau nk compare dgn paris, london & holland...hotel hanya RM 991.28 utk 4 malam..kalau ikutkan hotel yg kitorang stay ni tak terima budak2 tau, tapi i email owner, dia kata ok..sampai2 je diorang terus upgrade bilik i bagi yg besar sikit (but still kecik kot)...stanpoli hotel ni terletak kat jalan fatih, area sulatanahmet..2min je kot jln kaki nak sampai sultanahmet mosque & hagia sophea...15min nak ke topkapi palace..dekat sgt2! dh la dekat dgn arasta bazaar, blh shopping last minute kat situ..betul2 depan hotel tu kedai runcit...duk sini mmg hari2 la lalu blue mosque & hagia sophea tu...hari2 duk bergambar dpn tu haha

*Tips Jimat Penginapan:
-kalau dah lama beli tiket kapal terbang, boleh tengok2 rumah/apartment org lain kat airbnb
-kalau pegi ramai2, untung sebab boleh tong2 sewa apartment. boleh masak2
-nak lagi jimat, cari kawasan yg jauh drp centre..tapi leceh la nk bergerak..hihi

TRANSPORTATION
ok yg ni banyak cerita sikit sbb setiap tempat, lain2 cara yg kitorang guna..sebenarnya cara kitorang ni bukan cara yg jimat..tapi dengan anak2 kecil, rasanya memang betul dah pilihan kitorang ni...takpe, i akan kongsikan macam mana nak jimat tang pengangakutan ni..
1. PARIS
Taxi: utk airport transfer, kitorang guna perkhidmatan taxi je...senang kerja sbb luggage org angkat siap2 sampai la ke hotel...selesa pon selesa! masa kat paris ni kitorang book melalui viator, kebetulan nampak dia tgh buat promo...dapat la RM 360 return utk kitorang berempat...dia kira per head tau taxi ni..kalau korang sorang je, murah la kot..
HOHO Bus: memandangkan metro/train/RER station kat paris tak mesra stroller, kitorang decide utk naik hop on hop off bus je...kat paris kitorang book 2 hari HOHO bus ni...tak sia2 naik HOHO bus! i selalu dengar pasal pick pocket kat paris, tapi bila naik HOHO bus ni selamat sgt2 sbb bukan sembarangan org boleh naik..takyah susah2 nak turun naik tangga angkut stroller kat metro station..naik HOHO bus ni, xyah lipat2 stroller, boleh letak je kat depan, area wheelchair tu...i tengok mak2 yg bawak stroller ni mmg ramai naik HOHO bus...i dpt harga lebih kurang RM260 utk 2 hari, 2 org...budak2 ni free...HOHO bus kat paris ni i pilih Big Bus Tour..
Cruise: kalau ikutkan, HOHO bus yg kitorang beli tu termasuk tix cruise kat seine river..tp kitorang tak guna sbb ramai ckp takyah naik...xde mende sgt pon cruise tu, buang masa je...haha so kitorg pon tak naik la...baik gunakan masa tu shopping..kahkah
Metro/RER: ada jugak kitorang guna tapi tak banyak...i rasa total lebih kurang RM100 kot utk 4 hari...i tak ingt brp, so rm100 tu anggaran i je sbb sekali pegi kena bayar dlm euro 2-4 = RM 10-20 per person...kitorang naik masa nak pegi Gare Du Nord (utk naik HOHO bus) & masa pegi shopping kat galleries lafayette je..
2. LONDON
london ni kitorang buat day trip je dari paris..
Eurostar: dari paris ke london, kitorang gunakan perkhidmatan eurostar (train)..naik train ni lebih kurang 2 jam rasanya dari paris..RM 1,000 utk 2 org (return), ayish & faiq free...harga eurostar ni berubah2 yer, kalau nasib baik dpt murah...book la awal2 kalau nk murah sbb konsep dia mcm book flight tic je..kalau amik awal pagi & balik lewat ptg mcm kitorg ni, mmg mahal la harga...kalau nk murah amik yg tengah hari sket tp rugi masa la pulak...pilihan di tangan korang la ye; nak rugi masa atau rugi duit sket tp dpt pegi byk tempat...hehe
HOHO Bus: memandangkan sehari je kat london, sekali lagi kitorg pilih utk naik HOHO Bus..utk kat london, sengaja kitorang guna HOHO bus dari syarikat yg berbeza dgn paris..kitorang pilih syarikat The Original Tour...yg ni pon ada sekali pakej utk naik kapal kat thamps river tapi memandangkan masa suntuk, kitorang tak naik pon...naik HOHO Bus ni untung jugak sbb dpt cover london dlm masa sehari je!
Metro: memandangkan eurostar stop kat St.Pancrass Station, kitorang kena naik train ke Victoria Station utk naik HOHO Bus..nak balik pon cmtu..
3. HOLLAND/NETHERLANDS
Taxi: masa mula2 sampai schiphol airport, kitorang amik taxi kat luar airport je...dia charge 45 euro...bila nak balik, kitorang book taxi melalui hotel..dia kira ikut meter tp sbb luggage kitorang byk giler & makan masa nk turunkan luggage dr bilik, meter terusss bergerak...sudahnya sampai airport dgn meter byk banyak! total kena 50 euro sedangkan kalau cepat td, kena 30 euro je...takpe la janji selesa sbb naik merc ko! haha
Cruise: kalau sampai holland, canal cruise adalah wajib! rugi kalau tak naik sbb pemandangan dari canal semua lawa2 & unik! utk canal cruise, kitorg guna holland pass je...kalau korang tak beli holland pass, boleh usha2 sendiri sekitar canal tu..harga ikut boat yg korang pilih...tp bajet2 minimum RM 80-100 sorang
Metro: korang abaikan bajet RM50 i kat atas tu sbb itu bajet asal i..kitoang tak gunakan langsung metro kat amsterdam sbb semuanya walking distance je drp hotel
Basikal: yg ni kitorang ada sewa 24 hours basikal...dlm RM50 sorang...total 2 org RM 150 sbb basikal yg ada baby seat mahal sket..best kot naik basikal kat amsterdam! org amsterdam mmg naik basikal, jarang naik kereta..
4. ISTANBUL
istanbul ni murah kalau nk compare dgn paris, london & holland...senang cerita murah la nk dibandingkan dgn negara eropah lain..
Taxi: kitorang dapat airport transfer return RM 180 je! sehala dlm RM90 je uols...murah kan? tp taxi kat sini standard taxi kuning kat KL tu je la...haha...tak dpt lawan taxi yg kitorg naik masa kat paris & holland..
Cruise: Bosphoros boat tour adalah wajib kat istanbul!! yg ni kitoang ikut pakej, dapat 10 euro (RM50) sorang...budak2 mcm biasa la free lagi...pakej yg kitoang amik ni 2 jam...nanti cari je area hagia sophea tu...sbb borak2 dgn org dlm boat, ada yg beli sampai 20 euro kat area taksim...mahal! nak murah cari org yg jual area blue mosque/aya sofya tu...
Tram: selain jalan kaki, kitorng byk naik tram masa kat istanbul..tram diorg ni share jalanraya dgn kereta...sama mcm tram kat holland...beli istanbulkart, dpt la murah sket...istanbulkart tu boleh beli kat auto mesin je tepi2 jalan...rupa dia mcm kad touch & go tu, boleh topup...selain guna utk tram, boleh je nk guna masuk mana2 muzeum/naik kereta kabel..

*Tips Jimat Pengangkutan:
-takyah guna teksi..kalau korg takde anak kecik/anak sorang je/luggage tak banyak, naik je train/tram utk pegi hotel..jimat banyak woooo
-HOHO Bus tak perlu! kalau korg takde anak/tak kesah susah2, explore je tempat2 menarik dgn naik train/tram..banyak giler jimat kot!
-kalau pegi ramai2 boleh sewa kereta..mula2 hubby nak sewa kereta tapi bila fikir drive pon penat & kang sesat buang masa, maka tak jadilah!
-kalau korang gunakan train/tram semata2, rasanya dah boleh jimat lebih RM 1,000 drp kos pengangakutan i tu..

PASS/TRIP/TOUR
1. HOLLAND/NETHERLANDS
Day Tour: masa pegi Zaanse Schans, Volendam, Marken, Delft & The Hague, kitorang book trip melalui viator..kitorang amik tour dari 9am sampai 8pm naik bas...puas hati giler2 follow tour ni! total utk 2 org RM 750.00
Holland Pass (Small): bagi i, holland pass ni is a must kalau korang lama kat holland...i beli yg small je, maksudnya dapat 1 gold ticket, 1 silver ticket, free HOHO Bus/Canal Cruise & macam2 la lagi...kalau medium & large size mahal la sikit...utk yg lebih seminggu elok la beli medium/large tu...mcm i 4 hari ni cukup sgt2 beli small tu...korang boleh tengok apa yg ada dlm holland pass ni kat website dia (click je link i bagi tu)..masa i beli RM 390/2 org tapi hampeh je seminggu sebelum fly, diorg buat autumn sale!! patutnya boleh jimat dlm RM 60..
2. ISTANBUL
Museum Pass: kitorang beli 5 days museum pass dgn harga 85 TL (RM160) utk sorang...sebelum ni i survey ramai tulis harga 75 TL utk 72 hrs (3 hari)..tp masa i pegi ni, diorg dh tak buat 3 hari tu, diorang gantikan 5 days pass...untung sebenarnya! museum pass ni mahal jugak kalau kita tak gunakan sepenuhnya tapi i suka sbb blh dpt fast lane...bagi i la kan, kalau dh sampai istanbul tu silalah masuk museum2 yg ada kat sana sbb banyakkk sgt pasal sejarah2 islam...mengembaralah utk cari ilmu, bkn dtg utk amik gambar semata2...

*Tips Jimat:
-tak perlu beli mana2 pass...korang blh explore sendiri naik train/tram
-tak perlu beli museum pass, korang beratur je utk beli tiket biasa
-kalau ada masa lebih seminggu kat holland, boleh join day trip pegi brussel/bruges/antwerp

FOOD
pasal makanan ni i buat kesimpulan je la ye...utk makan, kitorang akan habis dlm RM 100-200 sehari (3 org makan)...itupon pagi & malam kebanyakannya masak...i bawak rice cooker kecik, beras, sardin & nasi dalam kotak brahim's tu...telur beli kat sana je...ayish ni hari2 breakfast dia mintak nasi putih & telur rebus 2 biji...kat holland & istanbul paling best makan sbb macam2 ada! nak jimat tang makan mmg kena masak la unless korg tak kesah makan roti...kalau takpe makan roti, jimat kos...kitorang ni semua pesen perut nak nasi hari2...haha...utk 13 hari trip mcm kitorang ni, bajet la makan dlm RM 1,600-2,000 (2 dewasa, sorang kanak2)..
bekalan makanan yg i bawak..tips i: kalau pegi 2 minggu, bajet je ngam2 utk 7-10 hari makan...3in1 tu bajet satu je sehari..korang takkan lalu la makan benda yg sama hari2...hihi

SHOPPING
bab shopping ni kalau nak cerita memang boleh buat i pengsan! haha...i rasa shopping je habis 2 kali ganda kos kat atas tu...hahahahaha...paris tu syurga dunia nak beli barang2 branded...taktau la brp byk beg i rembat sebenarnya...utk umi lagi, mak mertua lagi, utk diri sendiri takyah cakap la...haha...bila sampai istanbul i giler shopping pinggan mangkuk iznik lak...OMG boleh buat i giler!

apa2 pon nak cakap ni...shopping ni atas kita sebenarnya...macam i cakap awal2 tu, kalau ada 1k pon boleh je survive...beli fridge magnet je cukup la kan...so tepuk dada, intai poket!

HIDDEN COST
Yg ni i tak masukkan dalam table kat atas.. kalau pegi mana2, confirm kita akan lebih daripada bajet asal kan? mcm i haritu, memang bawak extra RM 2k in case of emergency..surprisingly mmg habis pon guna untuk apa pon tak ingat...wakakaka...ada yg guna sbb tiba2 je nak sewa basikal kat amsterdam, ada yg guna bayar dobi super mahal sampai RM90, ada yg guna beli barang org yg tiba2 wassap kita tgh bercuti tu, eh macam2 la guna yg tak sedar tu...barang org kirim saje lebih 1k i rasa...haha nasib baik ada extra, kalau tak bye2 la tak dpt nak tolong belikan...

Satu lagi i wrap luggage yg berat2.. I dtg dgn 3 beg,  balik 5 beg.. Hahaha.. Kos wrap ni blh tahan gak.. Kat klia wrap big luggage RM 15 rasanya.. Darab la 3..kat paris & holland RM50 satu bag ye.. Darab la 3 beg & darab 2 (satu paris,  satu holland).. Kat istanbul paling mahal rm80 satu luggage darab 3..lg 2 beg tak wrap sbb rasa nk pengsan tengok harga. Total wrap: RM 600 lebih kurang..

TIPS LAIN:
1. kalau nk kencing/berak, bawak botol air mineral...kalau korang jenis tak kesah cuci tanpa air (lap2 dgn tisu je), takde hal! tapi i tak boleh...haha
2. hati2 dengn pick pocket & peminta sedekah esp masa kat paris..kat metro station terutamanya...i tak byk naik train, alhamdulillah tak experience benda yg menakutkan ni..
3. kalau ada org mintak sain/derma apa2 (terutamanya paris), JANGAN buat! jalan je buat2 tak dengar/tak nampak..
4. takde hal nak pakai handbag branded tapi pastikan yg jenis bersilang & letak kat depan...jgn buh belakang bontot pulak..lagi bagus beg tu jenis flap & berzip..
5. kalau mcm kitorang haritu shopping byk kat galeries lafayette & champs elysees, bawak la luggage kecik utk isi barang2...jgn bagi "pencuri" nampak apa yg kita beli...kang dia ragut handbag chanel yg kita beli tu tak ke naya?
6. kalau ada masalah bahasa, cakap je mcm ayam & itik...hihi...tp alhamdulillah trip kitorang kali ni semuanya dipermudahkan...bab komunikasi, senang je jumpa org yg pandai cakap bhs inggeris
7. bab makanan halal bagi i tak susah jumpa pon...taktau la rezeki ke apa, mudah sgt kitorg ni jumpa tempat halal cuma harga la kan? kalau susah sgt2, korg beli je nasi brahim's tu, panaskan siap2 bawak bekal masa pegi jalan2 tu
8. kebanyakan metro/RER station kat europe tak stroller friendly je...kalau anak sorang tu, better guna carrier je...takpon buat mcm kitorang, naik taxi/HOHO bus je senang...hihi
9. kalau korang ikut tips jimat i tu, korang boleh kurangkan suku drp kos i..kalau nak lagiii jimat, pegi je sorang2 takyah bawak bini/laki/anak2...hahaha...eh satu lagi kalau nak jimat, bajet sehari dua je utk tiap negara tu & fokus kat tempat2 glamor je..kalau travel sorang/tanpa anak kecik, 14 hari tu maybe blh cover 6-7 negara tau uols!
10. pilih bulan yg sesuai utk melancong..kalau i pegi luar negara memang selalu akan pilih musim bunga/luruh sbb dua2 musim tu nyaman..
11. kalau pegi istanbul, tukar matawang euro dulu baru tukar ke lira sbb USD & RM rugii! kalau blh tukar kat sana nanti..
12. simpan duit banyak tempat..kalau kena ragut, sekurang-kurangnya taklah kena ragut semua...i dengar pengalaman org lain yg simpan duit dlm stoking, dlm bra! haha...mcm i hari tu bawak handbag tp barang2 semua sorokkan dalam jacket, i beli travel sling bag yg nipis utk letak dlm baju..
13. beza waktu dgn malaysialebih kurang 5-6 jam..malaysia awal lagi siang..

ok tu je yg i ingat..nanti kalau ada apa2 lagi info/tips, i akan edit tambah...

next entry insyaAllah i akan cerita pasal paris...ikut turn negara yg i pegi...sekarang ni dah mula sibuk kemas rumah sikit2, persediaan banjir...musim tengkujuh dah ni oiii
entry sebelum ni dah belanja pic kat paris, london & holland kan? ok entry ni selit pic kat istanbul sekeping...hihi


RELATED POST:
- Paris, France: Itinerary Day 1
- Paris, France: Shopping: Galareies Lafayette, Champs Elysees
- 11 Tempat Menarik di Paris
- London: Pengalaman & Tempat Menarik
- Holland/Netherlads: ke Amsterdam Kita
- Holland/Netherlands: Tour Zaanse Schans, Volendam, Marken, Delft, The Hague
Tips Bawa Anak Kecil Travel Jauh
Berbasikal Di Amsterdam & Melawat Kawasan Sekitar

15 comments:

Chekgu Azrine said...

Terbaik entry ni..xd satu pun akk tggl..tp termenung...entah bilala nk dpt pergi ek..hahahaha

Liyana said...

Mampu baca je nana hihi. Pegi dlm mimpi jelah hehehehe

Liyana said...

Mampu baca je nana hihi. Pegi dlm mimpi jelah hehehehe

Mimy Hamid said...

perfect...suka story ni...pengisian lengkap..maybe rujukan pencen nanti hehe

Shakina Farhan said...

i baca tang istanbul je. sbb minat istanbul. time kecik2 ni la free kan. da besar lg bertambah kos. huahua

Elya Roza said...

bestt baca update nana ni!!
nextt plsss :)

anez zamri said...

bestnyaaaa na!update lagi ye..tak dapat pergi pun dapat baca cerita u ni pun bestttt!

safurara said...

i sama mcm yg komen di atas, mampu baca je, hahaha. but one day maybe, Amin! hahaha. hope masa tu ada lg entry blog u.hahaha

safurara said...

ramai org kata kalau kita tunjuk budget org akan kata kita riak kan? padahal ianya INFO penting kot. boleh bantu org lain buat budget, i suka entry yg ada harga mcm ni.

malynd_anggun said...

haihhh... syiokknnyeee nana! dapat p istanbul jek dlu pun dah berbunga2 hati ni..hehe..tak saba nak bace entry kat istanbul! :)

e.t.t.y said...

ku suka info ada bajet. gasaklah riak ke apa. kang dah pencen bukak balik blog ni. hahahahahahahahhah

saypooh said...

jelas dan padat... ;)

Ninie said...

alahai teringinnya nak g nana.. semoga saya murah rezeki dapat g suatu hari nanti.. tqs nana atas info !

Nadya Zahid said...

hoih..byknye shopping!hahahahah

Arshad Hussein said...

Asalamualaikum. Saya nak tanya macam mana akak booking hotel di paris?