Thursday, November 5, 2015

PARIS, France: Itinerary (Day 1)

sebelum ni i dah share kos/budget & tips jimat [LINK] utk ke paris-london-holland-istanbul...harini nk cerita sikit pasal Paris, tempat melancong yg pertama dlm jadual gitewww...AWAS! banyak gambar ye :p

2 bulan buat persediaan utk pegi 4 negara adalah sangat rushing! segala benda nak kena prepare dari passport, pakaian, makanan, ubatan anak2, macam2 la lagi...silalah book & plan awal2 ye kalau taknak kalut macam kitorang ni...tapi kitorang ni memang selalu sgt buat unplanned trip...tiba2 rasa nak pegi, dan2 tu jugak la beli flight tix! haha

4 hari 3 malam i di paris...tp kena tolak sehari sebab sehari i gunakan utk buat day trip ke london...kiranya 3 hari (siang) la kat paris...tak puas oi 3 hari jalan2 & melancong kat paris ni! rasa byk benda lagi nak shopping tapi tak sempat...haha...sekarang baru faham knp artis suka pegi paris banyak kali...dunia beli-belah rupanya...kalau ada peluang, memang nk dtg lagi utk shopping...haha

i sampai CDG Airport 6am..13 jam dlm flight alhamdulillah lancar, anak2 tido sbb flight malam...faiq dlm bassinet, ayish dpt 2 seat utk dia tido mmg selesa sgt..kiranya pertama kali jugak kitorang naik KLM (Air France), i boleh cakap makanan dia semua sedap2 & budak2 byk dpt free gift...ada trip yg dpt coloring book, lego, buku, macam2 la senang cerita..passport cover kumpul2 sampai 4 dah dpt sbb kiranya kitorang naik KLM sebanyak 4 kali (kul-paris-holland-istanbul-kul)...

ok sambung cerita...sampai je paris terus kitorang naik taxi pegi apartment utk drop luggage...tak masuk bilik, terus keluar utk jenguk2 kota paris...masa itu sangat berharga apatah lagi bila travel dgn sorang toddler & sorang baby ni..
atas HOHO Bus.
kitorang naik metro terus ke Gare Du Nord Station utk naik hop on hop off bus (HOHO bus) yg dah beli online awal2 melalui website Big Bus Tour..utk yg ada anak kecil, mmg i suggest naik HOHO bus ni sbb senang kerja takyah angkut stroller kat metro/RER station yg banyak tangga tu..lagipon naik HOHO bus ni insyaAllah selamat drp penyeluk saku & takde la korang akan merasa bau hancing kat metro/RER station..
Boulevard Haussmann nama jalan ni..sini org cakap most elegant road kat paris..entah betul ke idok taktau la...hihi

memang mahal kalau nk compare korang naik HOHO bus ni dgn train tapi berbaloi sbb mudah kerja & selesa...naik HOHO bus ni korang boleh pilih nak naik kat mana2 station yg bas akan berhenti & boleh ikut sukati nak turun kat mana2 tempat yg bas berhenti...boleh download route map kat website dia tu...
cinta hati iols!
bukan Eiffel Tower yg kitorang jejak dulu tau..memandangkan eiffel tower tu antara route yg last kalau naik HOHO bus & agak jauh, kitorang pilih utk turun kat Musee du Louvre dulu...Musee du Louvre ni adalah antara muzium yg terbesar kat dunia...dalam muzium ni lah terdapat potret Mona Lisa yg glamor tu (karya Leonardo da Vinci)...bukan Mona Fendi ye! i tak masuk dlm muzium sbb muzium ni banyak pasal potret2 je..
Cara lain utk ke Musee du Louvre:
District: Louvre
Metro: Palais Royal - Musee du Louvre
kami berempat..mendung cuaca masa ni.
  gembira hati ni bila tengok si ayish enjoy.
well..cliche sgt amik pic mcm ni.haha

berdepan dgn Musee du Louvre ni ada taman yg dipanggil Jardin Des Tuileris..kedudukan dia tengah2 antara louvre dgn Place de La Concorde...boleh lepak2 kat sini sambil bagi burung merpati makan..ni pic arc kat taman tu..kepala faiq dah senget2 tu...belakang tu lawa sebenarnya tapi pic dalam camera samsung tak transfer lg..ni pic hp & gopro je dulu...haha...kat belakang tu ramai org lepak2, ada playground, mmg lawa la...
Cara lain utk ke Jardin Des Tuileries:
District: Louvre
Metro: Concorde,Tuileries 
RER: Musee d'Orsay

sebenarnya sebelum sampai Musee du Louvre tu, kitoang lalu kat Opera House ni..atau dikenali juga sebagai Palais Garnier..
tengok2 je, tak turun pon sbb nak kejar masa pegi tempat lain yg lagi best..
Cara lain utk ke Palais Garnier (Opera House):
Metro: Opera (Line 3, Line 7, Line 8)
            Chausee d'Antin La Fayette (Line 7, Line 9)
Auber on RER: Line A (Red)

ni nama dia Assemblee Nationale atau dikenali sebagai Palais Bourbon..inilah kawasan parlimen diorang..nak masuk takleh sesuka hati, ada waktu2 tertentu dia...
Cara lain utk ke Assemblee Nationale:
District: Musee d'Orsay - Saint Germain des Pres, Eiffel Tower - Invalides
Metro: Assemblee Nationale
Bus: 24, 63, 73, 83, 84, 93, 94
RER: Invalides

obelisk ni pulak korang boleh tengok kat area Place de La Concorde..kawasan sini ada fountain, hotel & macam2 lagi objek monumen.. 
Cara lain utk ke Charles de La Concorde:
District: Champs-Elysees
Metro: Concorde
RER: Charles de Gaulle - Etoile

kita teruskan perjalanan melalui Seine River..tenang je masa lalu sini tengok sungai dikelilingi daun2 yg menguning..
kalau ikutkan kitorang dpt free cruise tour masa book HOHO bus ni tapi tak join...tengok ramai beno org atas kapal, sesak...mujur tak naik... 
ayish dgn papa...mood ayish baik sangat masa ni tau...happy je dia walaupon hidung berair..

kitorang turun bas masa kat seine river tu...jalan kaki sampai la Notre Dame Cathedral ni...posing dulu satu family..

gereja ni terkenal dgn gothic-architecture..masa i sampai ni kemain panjang org beratur nak masuk...i takkan masuk la kot tempat ni...haha
Cara lain utk ke Notre Dame Cathedral:
District: Notre Dame - Ile Saint Louis
Metro: Cite
RER: Saint Michel - Notre Dame

tudia mcm org eskimo...senyum je manjang dak faiq ni...jom la kita pergi destinasi terakhir utk hari pertama...kitorang plan utk turun bas di Trocadero, nak dapatkan pemandangan Eiffel Tower yg cantik...esok baru pegi jarak dekat..
sampai Trocadero dah petang, punye la ramai orang masa ni...meriah siap ada fun fair kat bawah tu..kat sini la terletaknya Champ de Mars garden...happening la kawasan ni siap ada yg berkelah kat garden...ada rombongan budak2 tadika, cute!!
Trocadero ni memang port cantik kalau nak amik gambar eiffel tower dari jarak jauh...masa i sampai ni, ada 2 pasang pengantin yg tengah buat photoshoot..sorang omputih, sorang lagi org cina...yg cina tu masa kitorang kat musee du louvre pon diorang ada...kemain photoshoot kat pareee!
kesian ayish..masa mula2 sampai kemain cantik air pancut2 kat kolam ni...dia semangat ajak turun bergambar kat situ...dan2 je kitorang sampai, semua air tu dah stop! hahaha
Cara lain utk ke Eiffel Tower:
District: Eiffel Tower - Invalides
Metro: Bir Hakiem
RER: Champs de Mars - Tour Eiffel

sekian sahaja utk hari pertama kitorang di Paris...banyak lagi tempat lain yg kitorang cover tapi tak larat pulak nak menaip & ada yg tak brp penting pon...haha

summary apa yg kitorang cover Day 1 in Paris:
- Trocadero: Eiffel Tower
- Musee du Louvre
- Champ de Mars
- Tuileries Garden
- Palais Garnier
- Seine River
- Notre Dame
- Place de La Concorde

Next entry nanti i cerita sikit2 pasal shopping kat Galeries Lafayette, Champs Elysees, Arc de Triomphe, Eiffel Tower..kalau pendek entry tu, nanti i selit bab makanan halal & souvenirs..


RELATED POST:
8. Berbasikal Di Amsterdam & Melawat Kawasan Sekitar

7 comments:

safurara said...

wuwuwuuwuwuwuw seronok tgk gambar, ntah bila dapat sampai.

cik hani said...

Dapat tengok gambar pun jadilah..buat2 cuci mata. Nak ke sana banyak sangat modalnya

.ieLah. said...

I tunggu holllandddd yeah!

e.t.t.y said...

lagi lagi lagi nana...cepattttt

anez zamri said...

untung sangat u na!best2..!

Hana Soffelia said...

berbelit lidah nana oii nak baca nama2 tempat tu...

Mimy Hamid said...

che nana in da house..all pic is lawa