Friday, November 13, 2015

pengalaman bercuti di London

entry pasal Paris dah settle...review setakat yg ingat je...hehe...boleh tengok sini [LINK] utk semua pengalaman i pasal paris..meh masuk cerita London pulak...

hari ke 3 di Paris, kitorang decide utk jejak kota London...kalau ikutkan, takde niat nk pegi london tapi ramai pulak mencucuk suruh pegi...ok la, ok la, kita pegi jenguk kota london ni...kitorang ke london naik eurostar, pegi balik hari je...seawal jam 6am dh keluar apartment utk pegi Gare du Nord Station (Paris)...eurostar akan stop kat St Pancras Station bila sampai london...
ni kat st.pancras..mendung je tau sepanjang kitorang kat London...tak dapat nk tengok langit cerah membiru..

utk yg pegi balik hari mcm kitorang ni, i suggest korang amik train paling awal & balik paling lewat...takpe la bayar lebih sikit asalkan kita banyak masa kat sana nanti..kalau nk tiket murah, sila book awal2 eurostar ni sbb konsep dia mcm book flight ticket je (harga berubah2)...budak bawah 3 tahun free ye tp kena share tempat duduk la..mcm i haritu alhamdulillah rezeki ada seat kosong, dpt la ayish duduk dgn selesa...naik eurostar ni macam2 dia bagi kat budak2...ayish & faiq dapat sorang satu backpack yg dalam tu ada toys, books & food...

setelah lebih kurang 2 jam perjalanan dari paris ke london, kitorang selamat sampai...sesak sgt2 st. pancras station masa kitorang sampai...ramai giler umat manusia, mungkin ada yg baru nak pegi kerja kot masa tu..sampai je situ terus hubby bergegas beli tiket utk ke victoria station sbb kitorang nak mulakan hop on hop off bus (HOHO bus) dari situ...pasal HOHO bus ni ada i cerita awal2 dulu dalam entry budget/kos & tips...korang boleh tengok bawah skali entry ni, ada related post boleh cari kat situ ye...
ni route map kitorang masa naik HOHO bus.

kalau nk dibandingkan The Original Tour kat london dgn Big Bus Tour kat paris, Big Bus Tour lagi punctual & best..tak sia2 kitorang book HOHO bus ni sebab dalam masa sehari dah cover kota london...kat london takde nak shopping apa2 sbb dah banyak shopping kat paris & masa ni kitorang konon2 nak pegi primark, H&M dan M&S di holland nanti (nanti cerita dlm entry holland)..

i suka suasana london, tenang berbanding paris...dari segi sightseeing, i rasa london ni biasa2 je sbb standard la tengok bangunan yg unik tu kan? lebih kurang je dgn paris...dari segi nature, i tak explore sgt london so i taktau kat mana yg lawa utk menikmati pemandangan alam semulajadi...so takleh nk komen byk sgt...
i sempat singgah Hyde Park tp standard la park, lawa dia lebih kurang je taman kat mana2 negara pon..i pegi musim luruh, pemandangan kat hyde park ni lawa la jugak dgn daun2 yg kuning-merah..kalau ada rezeki lain kali, nak jugak pegi Stonehenge tengok batu2 besar yg unik tu...
ni tempat pertama yg kitorang sampai..masa ni dah jalan2 kat area Ripley's Believe It or Not..kalau tengok pic i kat atas ni, ripley's dekat bangunan belakang yg ada bas lalu tu..i tak masuk situ sbb kejar masa, setakat jenguk2 lalu je...hehe...faiq baik je duk dalam stroller...babyzen yoyo tu best sbb ringan senang nak angkut...


teruskan lagi perjalanan naik HOHO Bus...dalam bas lalu kat The British Museum ni tapi sah2 la tak turun...haha...tempat ni takde dalam list kitorang, nampak pon macam takde org sangat haa..kalau uols baca entry i pasal paris, muzium ni lebih kurang je rekabentuk dia dgn bangunan2 kat paris kan?

kitorang berminat utk turun di Trafalgar Square (dulunya dikenali sebagai Charing Cross)...ni tempat org awam je..kat sini jugak ada National Museum yg menempatkan pameran seni...semestinya i tak masuk! haha
tapi frust sbb masa kitorang datang ni under construction, dia pi pagar kawasan tengah2 kat fountain tu...cacat pemandangan! terus xde mood nak bergambar tau (tengok muka i pon dah tahu kan)...maybe ada function kot nanti kat situ...

maka kitorang pon jalan2 je la kat area trafalgar tu dengan papan2 yg banyak tutup bangunan *frust*..kat sini berlambak la patung2 orang macam kat belakang tu...ayish mula2 takut & terkejut, pastu banyak sgt jumpa, dia pon tak heran dah...hehe...awat la baju i dah nak sama dgn baju alien tu!!

sepanjang perjalanan atas bas, kitorang dihidangkan dgn pemandangan bangunan2 yg lebih kurang gini...lalu jugak malaysia hall tapi tak sempat nak snap pic sbb laju beno bas ni gerak! haha...inipon terima kasih la kat video yg hubby ambil, i print screen je mana2 yg kenan :p

ini pulak pemandangan dari atas bas, kat roundabout...tak pasti la tugu apa tu sbb tour guide tak bagitau pulak amenda...maybe tak penting sgt kot?


inilah Buckingham Palace yg terletak di Westminster..kalau tak silap, ni "istana singgah" raja & utk majlis2 rasmi je..banyak kot istana diorang ni..kitorang sampai sini 12pm, terlepas nak tengok upacara "changing the guard" yg berlangsung 10.30am kalau musim luruh (kalau tak silap la)..mendung sangat kat sini, gambar semua gelap2 je...

ni namanya laki bini tak ready lagi...sorang duk sengih lebar, sorang duk tengok handphone, bajet2 nak dapatkan angle yg menarik la kononnya! takpe, takkan nak tunjuk muka "elok" je manjang, sekali sekala tepek muka comot sket...hihi
bertentangan dengan Buckingham Palace ada air pancut beso ni...pastu kanan i tu ada taman...masuk kejap je taman tu sbb ala2 hyde park je dgn pokok yg nak luruh..lawaaa

haaa kalau Paris sinonim dgn Eiffel Tower, London pulak sinonim dgn Big Ben & The Houses of Parliament (ada jugak org panggil Palace of Westminster)..org kata tak datang london la kalau takde gambar kat sini...Big Ben tu menara jam besar, nanti i tunjuk kat bawah ye..The Houses of Parliament tu pulak tempat meeting antara Dewan Rakyat & Dewan Raja/Pertuanan...kalau ikut bahasa kita, Dewan Parlimen la senang cerita...
haa nampak tak jam besar tu? itulah org panggil Big Ben...dulu masa zaman kolot2, selalu tertukar panggil Ben 10 cerita kartun tu...sadis betul! haha
sejuk sangat masa ni, angin kuat! kat sini pon ramai peminta sedekah...encik suami baik sgt hulurkan duit syiling, sekali makcik tu mintak lebih lagi...sudahnya kena bebel dgn bini ni :p
kemain sedap si farish & faiq tu tido...banyak kali hubby kejut ayish suruh bangun sebab katanya rugi la budak ni tak tengok dgn mata sendiri...tapi nan hado la dia nak bangun...tengok pic tu pon dah tahu dia lena kan? like a boss sangat tido tu...
dari sini boleh nampak London Eye..memandangkan kitorang tak banyak masa, maka tak naik pon london eye tu..tengok2 cukup la kot...hihi

haihhh si laki ni duk suruh2 i panjat situ semata2 nk amik gambar..isteri solehah sangat ikutkan ajeee walaupon rasa debo2 nak melangkah dgn kasut wedges & beban 10kg tu...haha...langit gelap tapi mujur la tak hujan sepanjang kat london haritu...

lupa nak bagitau, sini la Thames River iaitu sungai terpanjang di England & ke dua terpanjang di United Kingdom...tapi kenapa air kat sungai thames ni mcm keruh kotor ek? beza sangat2 dgn air kat Seine River Paris & terusan kat Holland yg nampak jernih/hijau2...masa i datang ni la nak keruh kan? kalau tak caye boleh tengok entry i sebelum ni...hehe

kat belakang tu Tower of London..sini istana zaman dulu & kubu pertahanan...Tower of London ni terletak di utara sungai thames..boleh turun kat taman bawah tu..
bila la makcik ni nak kurus kan?? org lain travel boleh turun berat, tapi makcik ni makin naik berat sbb makan sedap2..nangis je la tengok diri sendiri :')
papa ni dah kenapa snap masa kitorang tak ready lagi?? masing2 duk tutup mata tu...sini memang berangin & sejuk kalau nak dibandingkan dgn paris...
pintu masuk tower of london...i tak masuk ye sbb berbayar...haha...i berangan la nak tengok poppies kat sini tapi nan ado! mesti lawa kan kalau ada poppies merah2 gitew~

balik-balik muka minah ni je! nasib baik i ada photographer tak berbayar, untung kan? hihi...belakang tu Tower Bridge, bukan London Bridge ye...org selalu confuse panggil london bridge...london bridge tu jambatan biasa je tapi tower bridge ni special & lawa kalau tengok dekat2...
Tower Bridge ni pon simbolik London, wajib bergambar! hahaha...kalau uols nak tahu, jambatan tu akan terbuka bila ada kapal besar lalu...jalan bawah & palang atas tu dua2 akan terbuka...paham kan?? jap nak cari pic google...haha
haaa gini la kekdahnya..realitinya pernah berlaku tak sebenarnya benda ni? sbb ada yg cakap dgn i sekarang takde dah cmni...betul ke?

pic tak banyak ye sbb i malas lg nak transfer gambar...guna pic yg mana sempat ada je dulu...masa kat london ni penat sikit sbb faiq meragam, ada masa tu memang i takde mood langsung nak bergambar...huahua

naik HOHO bus sempat cover area:
- ripley's believe it or not
- piccadilly circus & trafalgar square/national gallery
- hyde park
- buckingham palace
- tower of london
- tower bridge
- london eye
- westminster abbey 
- oxford street
- bankside, south bank & london waterloo
semua tu kitorang habis jalan2 dalam masa 8 jam di kota london..kat london ni attraction place dia dekat2, macam sekelompok je...cuma kitorang tak sempat singgah Marble Arc sbb dah lewat & jauh sikit...

utk siapa2 yg berhajat nak ke eropah utk pertama kali, i rasa batalkan hajat utk jejak kaki kat paris atau london dulu (maksudnya kalau ada pilihan utk pegi satu tempat je dulu)...sila la jejak Holland/Netherlands terlebih dahulu, baru jejak paris & london...kat holland semua best!! tak kira la dari segi nature, building, shopping, food & culture...tak sabar next entry nk cerita pasal holland yg buat i jatuh hati sampai rasa nk migrate...haha over nau kan?

sebenarnya setiap negara tu ada tarikan yg tersendiri, cuma yg mana jadi pujaan kita kan? citarasa manusia ni berbeza, kalau suka alam semulajadi silalah ikut nasihat i! hihi...macam i ni more to nature sikit...bangunan2 unik pon i suka je tapi lebih tertarik dgn alam semulajadi yg lawa...sebab tu kalau i travel lagi enjoy tengok alam cipataan Allah berbanding benda2 cipataan manusia ni...

P/S: cik abg i peminat tegar Arsenal sebenarnya...sayangnya tak dpt singgah stadium bola arsenal...next time ye abg? *bunyi macam kena pegi lagi je ni*

RELATED POST:
1. Budget/Kos & Tips Jimat Travel di Eropah
2. Paris, France: Itinerary Day 1
3. Paris: Shopping di Galeries Lafayette & Champs Elysees
4. 11 Tempat Menarik & Terkenal di Paris
5. Holland/Netherlands: ke Amsterdam kita
6. Holland/Netherlands: Tour to Zaanse Schans, Volendam, Marken, Delft, The Hague
7. Tips Bawa Anak Kecil Travel Jauh
8. Berbasikal Di Amsterdam & Melawat Kawasan Sekitar

7 comments:

Chekgu Azrine said...

akk rasa akk pun suka holland...tapi nak jugak pergi London...kehkeh...

ameris said...

wpun x penah sampai london, tp rasanya holland lg best kot.. heheeh

anez zamri said...

kalau ikutkan semua nak pergi na!bahahaha..

lagi2 sambung hehehe

~Hayati~ said...

park yg dkt dgn buckingham palace tu green park xsilap..lawa gak..huhu...i dlu stay kt hyde park tp lgsg xjejak pon park tu, tgk2 dr blk je hehe..lg 1 yg lawa st james park..cenggini haaa..

cik puan aini said...

u yg cerita, rasa macam dengan i sekali ada kt sana..tak sabar nak 'pegi' holland plak..

suhailah hamid said...

seronoknya bca pengalaman orang travel. smg saya juga dpt smp ke sana satu hari nanti.

Hasrul said...

Terbaik cik. Seronok baca post ni dan gambar-gambarnya sangat menarik. 5 Star. :D