Wednesday, September 23, 2015

Perkembangan Faiq

amboi ko! anak dah nak masuk 10 bulan baru terhegeh2 nak cerita kan? ampunkan mama yg malas nak update blog ni, anak mama no.2 ni sama je dgn no,1 mama syg..tengok kat sidebar tu, tahun ni baru berapa ketul entry je berjaya buat...hihi
muhammad faiq aydan nama diberi...si dahi jendul! budak lincah ni lahir bulan 12 masa musim banjir kat kemaman...haritu timbang berat dh dekat 10kg...tapi i timbang dukung dia, lepas tu timbang diri sendiri pulak...jumlah yg dapat tu tolak je...tak accurate sgt la timbang gitu kn? haha...dah lama tak pegi klinik sbb check up umo setahun pulak...
alhamdulillah setakat ni faiq sihat2 je, aktif & banyak akal...biasa la anak no.2 ni kan, mengikut perangai abg sikit...kadang2 geram je bila masing2 duk lawan jerit...tak padan kecik si adik tu! pandai gaduh & rebut barang dgn abg ayish...siap ketap2 bibir & gigil tangan bila dia geram tak dapat sesuatu...well perangai anak no.2 ni org cakap "tegas" sikit kn? kahkah
masih belum merangkak...menyusur & memanjat je la laju...tangga pon dia panjat lepas tu nangis terjerit2 sebab tak reti nak turun sendiri...haaa padan muka kan! eksyen sgt nak panjat, mujur tak terjun je lagi...eh tapi dah pernah jatuh katil 2 kali! huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa masa jatuh tu i tengah krohh krohh lena tido...sejak tu memang i susun banyak2 bantal,toto,tilam kecik & segala mak nenek keliling katil...budak ni kalau tido ya Allah buasnya...
gigi dah 4 batang, 2 atas 2 bawah...setakat ni alhamdulillah faiq nampak berselera makan macam mama dia...tiap masa kena ada kudap2...beza dgn ayish dulu, makanan kalau ada ketul sikit pon tercekik...faiq ni bantai je bubur yg x berapa hancur pon, dgn biskut teething dia lagi...seronok sgt bila anak tu berselera, kita pon jadi semangat nak masak macam2...setakat ni masih homemade food semua, takde lagi beli yg instant..gigih tau mama ni bangun pagi hari2 buatkan makan sbb nak bagi yg fresh je semua...harap2 la selera faiq ni tak merundum nanti...
budak ni tak reti minum botol sbb masa dlm pantang mamanya tak ajar sgt...haha...sekarang ni direct feed je la...mujur boleh bawak anak pegi office, so settle problem di situ! stok ebm masa dalam pantang dulu dh selamat buang sbb expired & sekarang takde dah nak pam...huhu
faiq ni sangat manja dgn mama!! dia pandai tau panggil mama mama mama kalau i dlm toilet...kerja dia melekap je dgn mama...dah la abg ayish pon pesen mama mama mama, si adik ni pon mama mama mama, lama2 pengsan mama tau!
faiq aydan ni dari baby kuat menangis sampai i hampir meroyan masa dlm pantang sbb stress sgt...taktau nk buat apa dah dgn dia ni...sampai sekarang pon suka nangis tak tentu pasal...suara dah la kuat sebatu boleh dengar...staff kat ofis ni dah khalis bunyi kot dgn suara faiq...haha
suka mengutip! dia ni mengutip tahap kronik kot...macam semua benda nak masuk mulut...tengah dukung dia, kadang2 pipi kita ni pon dia nk makan...pipi mama ni ada rupa cream puff agaknya kan? kat rumah tu dalam sehari tah brp kali mop sbb risau dia masukkan bukan2 dalam mulut...

hmmm apa lg ek pasal budak kecik ni? nanti la kalau ingat baru edit...haha...next month insyaAllah nak bawak dia travel...harap2 la behave je (tp dah prepare mental ni kalau dia mengamok)...

hamekkk! punya byk pic dlm entry ni...tapi pic cilok kat fb je, senang :p

p/s: selamat hari raya aidiladha..yg balik kampung tu drive elok2 ye...i raya kat kemaman je

Sunday, September 20, 2015

Resepi Pizza Senang, Mudah & Sedap!

curi masa update blog jap sementara tunggu client..mujur pic ada dalam handphone ni...blog ni macam hidup segan mati tak mahu dah gara2 tuannya yg ikut mood je nak update...siannya faiq takde cerita pasal dia lagi...huwaaaaaaaaaaaaaa nanti2 la ye...
ok ni nak share resepi buat pizza yg sangat senang! sedap & menajdi pulak tu...resepi ni i dpt drp kakmy, diolah oleh yong pastu i ubah lagi ikut selera tekak i...tp siyes sedap weh! dah 3 kali buat siap bagi umi rasa lagi...i harap2 korang pon buat menjadi mcm i la yer..hihi

ni resepi i copy paste drp fb sendiri...haritu dah share kat fb, koserr mak nak taip balik kat sini..nah pi buat cepat!

Bahan2 (utk 2 doh):
2 cawan tepung gandun
1 sb minyak
1 sb gula
1 sk garam
1 1/2 sb yis (rendam 10min dlm 1 cawan air/nampak agak berbuih)
.
Campur semua bahan..tambah air sikit2 sampai jd adunan doh..doh agak melekit sikit tapi xpe..biarkan stengah jam pastu uli balik utk buang udara dlm doh..biarkan stengah jam/sejam lagi pastu boleh buat pizza...sebab doh tu melekit,tabur tepung kat loyang n tangan sikit sebelum ratakan doh atas dulang..doh tekan sampai betul2 nipis tau baru sedap!
.

Cara buat sos merah (nk senang beli je sos prego)..sos merah i buat sendiri:
Tumis bawang putih, letak tomato puri,stok ayam,basil,oregano,ayam potong dadu (kalau ada nenas lagi sedap)&cendawan butang potong halus..buh garam & black pepper secukup rasa, masak sampai mendidih..sos merah ni jgn masin, biar masam2 gitu..
.
Utk topping:

-ratakan sos merah
-letak sosej,isi ketam
-letak mozzarella & parmesan cheese..mozzarella buh banyak gituu, parmesan agak2 je sbb masin
*nak letak pepperoni ke, capsicum ke, olive ke, bawang holland ke pon sedappp

Ni rupa sebelum bakar..

Bakar 30min dlm oven suhu 160'c (preheat 10min sebelum masukkan pizza)..ada kawan buat pakai pemanggang ajaib pon menjadi


ni versi mini...sedap sedap sedap! boleh lawan pizza hut & dominos ni...hihi...hubby makan cicah dgn cili sos, i makan tabur serbuk cili...yummeh~

TIPS: kalau nk dapatkan roti yg gebu & sedap, uli lama2...uli-rehatkan-uli-rehatkan...gitu cara dia...standard uli 15min lepastu rehatkan doh 30min pastu uli, ulang2 la proses tu 2-3 kali ke...