Tuesday, February 2, 2016

ISTANBUL aku dah datang!

cerita 3 bulan lepas...hehe gigih jugak la cuba ingat balik semuanya..Istanbul adalah destinasi terakhir masa europe trip kitorang tahun lepas..sebenarnya turkey adalah destinasi pertama yg i pilih utk travel tahun 2015, kononnya nak cover istanbul, cappadocia, bursa & pamukkale..tapi bila buat kajian sikit, banyak tempat yg tak sesuai bila bawak anak kecil contohnya jalan berbukit berbatu, hot air balloon umur ayish dan faiq takleh naik lagi, banyak la lagi halangan tu sebenarnya...duk fikir2, kita cover istanbul je la & masa tu la decide utk pegi paris, london & holland sebagai ganti..lagipon i survey kalau ikut tour pakej ke turkey agak murah jugak..takpe la, anak2 dh besar nanti boleh tinggal & pegi berdua je la dgn hubby cover satu turki kalau ada rezeki..amin! memang nak sangat2 jelajah turki..

sampai istanbul dah maghrib..dari tingkap hotel nampak masjid sultan ahmet, masa tu rasa tak sabar sangat nak tunggu siang tau! esoknya memang awal giler bangun tido, siap2 breakfast kat hotel pastu tanpa buang masa terus merayap keluar..kebetulan hari tu cuaca panas, suhu ala2 cameron highland je, cukup pakai baju 2 lapis tapi nampak gems la sket *taknak ngaku gemok hahahaha*
inilah masjid sultanahmet atau dikenali sebagai masjid biru..memang la luar masjid ni kelabu je, yg dinamakan biru tu sbb dinding dalam masjid ni guna mozek/iznik warna biru..oh ye, dari hotel kitorang tu jalan kaki lebih kurang 3min je sampai sini..masa jalan kaki tu lalu Arasta Baazar..kalau nk tahu pasal hotel pulak, sila refer entry i pasal budget & kos ye sbb dalam tu i dah cerita..
hari pertama kitorang tak masuk dalam masjid tu sbb kebetulan dia tutup utk solat..malas nak tunggu, so kitorang decide nak masuk masa last day, alang2 tu hubby cakap boleh duk lama sket dalam tu sambil tunggu solat jumaat..nanti i share keadaan dalam masjid tu dlm entry lain.
masih lagi di sekitar masjid..besar masjid ni..kat istanbul ni kan, bersepah2 masjid tp sayangnya i tgk masjid sana tak penuh sgt..design masjid pulak kat mana2 mesti lebih kurang sama je..
kawasan ni banyak sangat2 anjing & kucing..anjing & kucing kat sini kitorg jumpa semua gebu2 sedap buat peluk..yg pelik kan, anjing sini kalau siang2 je banyak tido, tak kacau org...hubby ckp ke org bagi ubat tido? hihi
jagung bakar kat sini tak sedap..kering pastu takde rasa..haha..diorg ni bakar jagung tu bodo2, tak buh garam atau butter...sedap lagi jagung kat malaysia :p beli satu je tp jenuh nak habiskan..
haaa roti kat sini ayish suka..sepanjang duk sana tah brp kali dah beli roti kat stall2 cmni..xde la sedap giler, tp boleh la makan buat alas perut kalau dh penat berjalan..1 turkish lira kalau yg kosong, ada nutella 1.50 TL rasanya..
kawasan ni dipanggil hippodrome...hippodrome ni betul2 terletak sebelah masjid sultanahmet..pendek kata kalau keluar masjid, boleh la lalu sini..kat sini lah yg ada kes pengebom berani mati baru2 ni..

melalui bacaan, i faham satu ketita dulu (zaman pemerintahan Byzantine) hippodrome ni adalah kawasan/sarkas lumba kuda, kawasan seni serta kawasan pertarungan tapi zaman sekarang semuanya dah takde melainkan yg tinggal hanya 2 obelisk & 1 pillar..kalau penat berjalan boleh la lepak2 sini kejap tapi sini mmg ramai org..bila tengok obelisk tu kan, tiba2 rasa macam lebih kurang je dgn obelisk kat paris..
belakang tu Hagia Sophia atau dipanggil Aya Sofia...kebetulan masa bergambar ni tiba2 matahari terik dalam 10 saat gitu je, lepas tu gelap balik..kedudukan hagia sophia betul2 bertentangan dgn masjid sultanahmet..kalau tengok pic tu, kiranya mata i mengadap masjid..
menarik sangat kalau baca pasal sejarah hagia sophea ni...masa zaman pemerintahan Byzantine, aya sofia ni dibina sebagai gereja ortodox..tapi masa empayar Ottoman (Uthmaniah) berjaya menguasai Constantinople (Istanbul sekarang), diorang tukar gereja jadi masjid..tak ingat berapa tahun masjid tu bertahan tapi lama gak la sehingga masa zaman perintahan Mustafa Kamal Ataturk, dia tukar jadikan museum..

dengar kata ataturk ni pemikiran dia moden (sekular sket), ramai org islam tak brp suka..betul atau tak wallahualam...TAPI, jgn sesekali kutuk ataturk ni dpean org istanbul tau sbb diorg sangat bangga dgn ataturk, katanya banyak membangunkan istanbul...
sebelum masuk hagia sophea ada drama sikit tau..alkisahnya kitorang dah beli siap2 museum pass kat Mosaic Museum dalam Arasta Baazar area hotel tu..entah mcm mana bila sampai je pintu nak scan masuk, i cari2 i punya museum pass takde..taktau la cicir kat mana..hubby punya ada, masa ni dia dh masuk dgn anak2..

nak nangis rasa masa tu sambil mulut ni bebel tah pape dengan kening kerut2..hubby dgn muka tenang keluar, cakap takpe la abg pegi beli lain...dia pon laju2 beli pass tu kat auto mesin...lorr rupanya beli kat mesin tu pon senang, takyah kalut beli kat mozaic museum pon takpe...kuikui..rugi RM100+ kat sini atas kecuain sendiri :p

cuma kalau beli kat mosaic museum tu boleh la kita jenguk skali dlm tu...tak best pon dalam tu! haha...dah la takleh bawak masuk camera..dalam tu banyak seni2 yg dibuat drp mozek..
masa ni cik abg cuba kembalikan mood i, tengok senyuman i tu ketat je macam terpaksa...hahaha..ok la, finally dapat masuk sejuk la sikit hati i ni..merajuk tak tentu pasal mengalahkan budak kecik..haha
dalam hagia sophea ni memang boleh tengok dgn jelas sisa-sisa peninggalan sejarah..memang ada motif2 agama kristian & islam dalam ni..menurut bacaan i, masa hagia sophea ni dijadikan masjid, segala gambar patung dah ditutup dgn mozek...tapi bila dijadikan museum, ada mozek2 yg diorg korek & nampak la gambar maryam, nabi isa & macam2 lukisan patung lain mengikut kepercayaan kristian..
tak silap i hagia sophea ni 3 tingkat tp kitorang gagah naik sampai tingkat 2 je..letih wei naik sampai atas sbb laluan dia tu mcm terowong, kena berpusing2 naik...takde pulak nampak tangga...cik abg la kesian kena angkut anak2 sbb bini tak larat...mujur ada abang gagah...haha
ini rupa museum pass..sebelum sampai istanbul i dah survey pasal pass ni..melalui macam2 blog, semua cakap pass ni valid 72 hrs & berharga 72TL lebih kurang...rupanya masa i datang tu, diorang dah tukar pass ni jadi 5 Days dgn harga 85TK (lebih kurang RM 144)..kalau lama kat istanbul & nak explore macam2 tempat bersejarah, museum pass is a must kot..lagipon kalau dgn anak2, pemegang pass ni boleh dpt fast lane, takyah la buang masa beratur panjang2...ni i print screen melalui website dia, tempat mana yg cover dgn museum pass:
penat jalan2, kita makan dulu..i lupa nama restoran ni, terletak kat Arasta Bazaar tak jauh dgn hotel & hagia sophea..ni tempat makan fav kitorang sbb sedap & selesa..personally i suka jugak makanan kat istanbul ni, pendek kata kena pandai cari yg sedap la...chay (teh) adalah benda wajib minum kat istanbul...org sini gila teh tau, korang rasa la teh epal & teh ros yg super sedap!! tapii teh yg berperisa kalau yg high quality ni korg jgn terkejut la sbb harga dia super mahal...hihi...jus delima & oren pon fresh kat sini..kalau makan kat istanbul, memang wajib diorg hidangkan kita dgn roti...roti tu free tau xyah bayar...satu benda yg i perasan, roti tu kalau kita tak habis, dia akan amik & simpan balik pastu hidangkan kat org lain...kalau geli atau was-was takyah makan la, aterr benda free kan...hahaha
kalau makan kat restoran ni kan, waktu petang ada pertunjukan "whirling dance"..diorang ni tak pening ke menari pusing2 cmtu? heran mak! tarian ni glamor di kalangan org turki...
lepas perut kenyang, kita teruskan perjalanan ke Basilica Cistern..Basilica Cistern ni pon dekat2 area Hagia Sophea so jalan kaki je la! Basilica Cistern ni tangki air bawah tanah zaman kuno dulu..gelap wei dalam ni! masuk sini berbayar ye, takleh pakai museum pass...tak silap i kena bayar 10TL sorang, ayish & faiq free je..

pendapat i tak rugi masuk sini walaupon bayaran agak mahal dgn tempat  kecik mcm tu...istanbul byk sejarah, apa kata melancong la sambil timba ilmu...tangki air ni digunakan sebagai sumber air yg disalurkan utk istana topkapi & istana konstantipol masa zaman dulu..

bawah tu ada air cetek & boleh nampak ada ikan berenang..agak seram dlm ni dgn cahaya samar2...haaaa kalau korang nak tahu, kat sini la salah satu tempat shooting filem James Bond: From Russia with Love...
kat hujung & kena turun tangga sikit ada patung kepala Madusa ni...kepala ni ada kat 2 tiang & kedudukan terbalik...kalau tengok kat situ, ada banyak duit syiling..org baling & buat hajat (kita org islam jgn nak ngada2 buat ye)...dalam ni ada satu tempat korg boleh pakai baju tradisional turki tapi berbayar..dalam ni jugak ada cafe tapi mcm takde sambutan je...kuikui ada ke org nak lepak minum2 bawah ni??
selesai jenguk2 basilica cistern, kita jalan kaki menuju Grand Bazaar...haaa ni rasanya keputusan paling menyesal yg kitorang buat..jauh wei jalan kaki! hahaha...tp dh separuh jalan, maka teruskan jugak walaupon kaki melecet...yg syoknya bila jalan kaki ni boleh tengok bangunan, budaya & gelagat org2 istanbul sepanjang jalan...
akhirnya sampai jugak Grand Bazaar! Grand Bazaar ni merupakan satu pasar/bazar tertutup yg terbesar & tertua di turki..grand bazzar ni dibangunkan masa pemerintahan zaman uthmaniyah (ottoman)..

kalau korang masuk sini bersiap sedia la utk sesat ye sbb besar & pintu keluar masuk boleh confuse..kitorang tak pegi jauh2 sgt sbb takmo sesat...hehe..lagi satu kalau dtg sini pastikan perut penuh sbb tak nampak pulak kedai makan/restoran dalam ni...
masuk sini memang boleh gila! haha...banyak hiasan yg cantik2, terutamanya lampu...nak sangat bawak balik buat hiasan rumah tp risau pecah! pulak tu luggage dah penuh dgn barang kat paris, london & holland...maka tak beli la lampu...sobsob

masa pegi sini sempat i beli beberapa helai tudung turki & shawl...satu lagi sampai sini i giler tengok pinggan magkuk iznik! sempat jugak rembat macam2 set...heeee...iznik pulak ada macam2 jenis & grade..kalau yg murah tu takleh masuk microwave, corak pon macam kasar sket..yg mahal corak cantik & blh masuk microwave...
haaa ni jenis yg murah...cantik kan? yg petak tu banyak gak i beli utk bagi umi, ibu mertua & adik sbb sesuai buat hiasan...
ni antara yg i beli..campur2 beli ada yg boleh masuk microwave, ada yg tak boleh sbb nak buat hiasan je...cerita sedih sket, pinggan iznik i ada gak yg pecah bila total2 yg pecah tu dekat rm400 gak...huwaaaaaaaaaaaaaa...actly dah wrap tebal dgn surat khabar & bubble wrap pastu masa balik tu hubby hand carry je...tapi dah kata takde rezeki, pecah jugak la kan...hubby cakap maybe masa dia pegang tu ada terhentak2 kat lantai...huhu...dalam pic tu antara yg dpt diselamatkan..ada lagi yg lain tapi dh selamat bagi2 kat orang...
antara shawl yg i beli...geram la tengok corak dia! sweet..

masa shopping tak ingat pon yg kaki tu sakit..masa balik siap decide nak jalan kaki lagi...haha..mujur la ada stroller faiq, boleh sumbat barang shopping dalam tu..alhamdulillah faiq bagi kerjasama masa mama shopping ni cuma abg ayish la ada buat perangai sket, penat agaknya..tp dpt gula2, senyap terus dia...

ok, utk entry ni sebenarnya apa yg kitorang cover dalam masa sehari..banyak gak kan cover? balik hotel pon sampai malam...hehe..pendek kata dalam sehari tu sempat kitorang pegi:
-Sultanahmet Mosque
-Hagia Sophea
-Hippodrome
-Mosaic Museum
-Basilica Cistern
-Grand Bazaar


RELATED POST:
2. Paris: Itinerary Day 1
3. Paris: Shopping di Galeries Lafayette & Champs Elysees
4. 11 tempat menarik di Paris
5. Pengalaman bercuti di London
6. Holland/Netherlands: Tour Zaanse Schans, Volendam, Marken, Delft, The Hague
7. Holland/Netherlands: Ke Amsterdam Kita

9 comments:

Sheila Adziz said...

akak nyaris nak pergi sini berapa bulan yg lalu, Allah belum izinkan.... Kota di mana sultan Muhammad Al Fateh menguasai idola sgt... bila baca ttg iuminiti, dajjal, hippodrome tu sign kpd semua tu... takut lak rasa bila ada negara yg ada tiang mirip sbegitu....

safurara said...

huaaaa sayangnya yg pecah tuuu, naaa lawa sgt bangunan dia tu, warna warni, kt malaysia xleh buat ke eh? hehe

Nadya Zahid said...

bestnyeeee...i tringin nak pegi..tp kne tunggu bdk2 besar dulu..dah xlarat nak mengangkuit smua time travel

CikNaa said...

hulamak..baca sambil berangan hehe. cantik gambar2 nana..

Liyana said...

Baca sambil berangan jgk hihi
Nana cantik sgt dgn color block tu. Nampak muda remaja :)

Chekgu Azrine said...

Cantik2pinggan tu sbb rarw..syg btul pecah...huhu

Cantik istanbul..sgt

nur sabrina said...

Seronoknya pergi turki

Saya pn suka travel

fathiyah jamaludin said...

nak pergi jugakkkkkkk

doakan cita2 nak ke sini tercapai.
mmg cantik2 sgt hiasan2 tu.

Nabila Syifa said...

cantik!! menarik tempat2 tu