Wednesday, February 24, 2016

Prince & Princess Birthday Party!

birthday party ni macam datang tiba2 je sebenarnya..duk borak2 dgn adik no.3 (mak shakeela), dia kata jom la buat birthday party gabung anak2..i tanpa fikir panjang terus setuju padahal tak discuss dgn hubby pon lagi..haha..nasib baik la cik abg ai tak kesah, kerja dia senang je tukang sponsor...haha

masa bincang dgn adik tu terus capai kata sepakat nak share half2..memandangkan dia kat KL, i la yg akan uruskan semua kat kemaman ni...benda ni dah plan sebulan rasanya tapi seminggu sebelum majlis baru i terhegeh2...memang kalut la time tu nak order macam2, nak beli barang2 deco lagi, nak buat topi utk budak2 lagi, nak isi goodies lagi...eh busy pulak kan semua benda nak DIY :p

benda pertama yg i buat mesti la tulis segala cadangan menu, bajet tetamu, lakaran dekorasi, sewa canopy, costume anak2, party pack & order makanan (tak pakai catering sbb order lain2 org, maksudnya order ikut kepakaran masing2 atas menu tu)..mujur masa bincang mula2 tu kitorang dah set tema Prince & Princess atau Princess & Knights giteww maka senang la kerja i follow je theme tu..utk warna pulak i tetapkan gabungan ungu, hitam, kelabu & kuning sikit2...
i duk google dapat la idea nak buat backdrop castle..memandangkan i ada masa EMPAT hari je lagi utk deco, i memang kering idea..i jadikan pic atas tu sebagai inspirasi, tiru jela senang! (ofcoz la tak dpt secantik mcm dlm pic ni) hahaha..kalau byk masa, rasanya i boleh buat lebih dari tu sebenarnya...lalalala~
inilah hasilnya..kalau sempat sebenarnya i nak order bunting utk cover grill belakang tu tapi 4 hari je lagi majlisnya takde org sanggup nak amik order...sobsob...takpe la janji ada...i buat castle ni guna polistrin je, potong bentuk yg kita nak & tampal sticker wallpaper...satu kemaman i cari sticker wallpaper corak tu tau! yg paling geram kertas warna ungu kat bumbung castle tu budak2 ni buat main habis kedut, mak tak koser dah nak beli yg baru...belon byk jugak yg i beli sbnrnya tapi satu hal pulak tak jumpa cari gas helium..cmne nk jumpa kalau esok majlis, harini baru nak cari kn? haha..syg je belon byk2 tu sbb kononnya nak buat la pokok kiri kanan castle tu...huahua 

jemput org 4pm tapi 5pm baru siap! haha..nasib baik tetamu yg dtg awal tu org yg kita dh biasa so boleh la tinggalkan kejap sambil buat kerja..kalut betul tau sbb mula2 plan nak buat rumah umi tiba2 masa hari kejadian tu bertukar tempat rumah i atas sebab2 tertentu...ya Allah rasa nk nangis pagi2 buta duk angkut segala deco dr rumah umi pindah rumah i...pulak tu castle kan i buat guna polistrin, bila angkut dalam triton ada yg patah angin tiup..frust sgt masa tu...sampai rumah je laju2 buat sambil tunggu org pasang canopy..nasib baik mak mertua datang rumah masa ni so dia la yg byk tolong..tq ibu!

ok nak share menu..anggaran tetamu 200 org:
-soto
-bihun singapore
-pulut kuning
-rendang daging
-gulai ikan tongkol
-satey + nasi impit
-fries, wedges & nugget
-tepung pelita
-seri muka
-talam keladi
-sandwich telur
-brownies
-cupcakes
-macaroons
-kek 5 biji (utk farish,faiq,shakeela,ain,atin)
-air tebu
-asam gumpal
ni kek faiq..sebenarnya i order pavlova dgn padilah tapi tiba2 dia accident tak dpt dtg..hubby pon bergegas la pegi secret recipe utk gantikan pavlova tu..yg peliknya kan, kek ni paling laju habis...haha
antara kek yg ada..i order kek cheese leleh utk farish tp masa ni kek tak sampai lagi..shakeela 2 tier cake...
macaroons tu adik i beli..brownies homemade je..
meja buffet tak sempat nak snap! siyes kalut ya amat semua org..

ok meh layan gambar sekitar majlis...kitorang terkilan sebenarnya sbb masing2 busy, gambar boleh kira dgn tangan je..pic tetamu & budak2 yg dtg tak byk pon..pic yg ada ni pon semua dh dekat maghrib bila tetamu dh beransur balik..time ni baru rasa rilek sket..
ni masa tengah sibuk set up makanan & letak center piece...center piece tu pon i DIY je pastu letak daun hijau..kotak tisu tu i balut dgn lebihan wallaper..satu canopy utk tetamu duduk makan, satu canopy lagi i letak makanan & kolam utk budak2 main..i langsung tak sempat nak pose pic OOTD dgn baju minaz ni tau..eh tapi nasib baik gak tak buat ootd sbb baju ni nampak sgt gemok sbnrnya kalau i pakai..nak let go murah2 la, ada org nak tak? hahaha
masa ni laju2 amik gambar sebelum tetamu dtg...waktu ni mmg sangat2 sibuk, byk benda lagi x settle...hubby lak sibuk arrange makanan & pinggan mangkuk kat khemah...baju tshirt farish & faiq tu i tempah khas, nak design mcm tu...kalau ikutkan costume asal ayish tu baju putih tapi nak bagi sama dgn faiq, i tempah tshirt yg sama...baju ayish sekali dgn crown semua tu i sewa kat facebook: children costume, mantle faiq pulak si wawa blogger tolong jahitkan..nasib baik siap dlm masa sehari...tq wawa penyelamat ku!!
masa ni org dah tak ramai, nak dekat maghrib baru berkesempatan posing satu family..segala deco habis terbarai dah hahaha...itupon hubby yg ajak bergambar...kalau dia tak ajak, mau takde pic kitorang berempat ni...mama sibuk layan tetamu :p
antara pic yg sempat snap...kebanyakannya dari fon adik i..itupon dia sempat snap sebelum org ramai dtg...lepas2 tu nan ado la gambar  T_T
prince & princess of the day...faiq takmo bergambar, nak berkepit je dgn i..sampai lenguh tangan ni dukung..
pool ni i pasang utk budak2 main, boleh la mak bapak makan dgn selesa..penuh belon asalnya tapi budak2 dah amik...pic faiq ni pon dh maghrib masa org dah balik..kalau takkk mmg penuh la budak2 main dlm ni...ada satu lagi rumah kecik tu i pasang tapi dah alih masa ni...sayangnya takde pic masa budak2 main!!!!
si manja mama..mantle dia dah kemana-mana, takmo pakai...eh lupa nak bagitau, sebenarnya birthday faiq bulan 12, ayish bulan 4...kiranya masa majlis ni birthday faiq dh lepas 2 bulan, ayish pulak awal 2 bulan...gabung la senang jimat duit, masa & tenaga! haha..nanti 30 april tu nak celebrate kat sekolah ayish je...
antara tetamu yg hadir...masa ni keadaan terkawal lagi..pukul 5.30 je kemain ramai yg dtg siap ada yg tak boleh duduk...
goodies i bagi magkuk & cutlery set ikea je..dlm tu i bungkus la gula2 sikit memandangkan kali ni i tak buat candy buffet sbb dah ada cake buffet kan...goodies tu buat 50 bag, yg lebih tinggal 3 beg...makna kata, budak2 yg dtg dlm 47 org...topi tu pon DIY je sbb nak ikut tema...
antara hadiah yg dapat..selain mainan, ayish & faiq byk dpt baju & buku...terima kasih semua yg bagi!! kitorang hadiahkan ayish roller blade, faiq kereta yg boleh naik tu..

ok tu je la kot..inipon update laju2 sbb byk kerja lgi nak buat...haha k bye!

6 comments:

cik hani said...

comey semuanya

anez zamri said...

costume ayish lawa sgt

Liyana said...

Dari cerita mcm kelam kabut sgt mama ayish n faiq ni hehe.. tp outcome nampak perfect :)

Liyana said...

Dari cerita mcm kelam kabut sgt mama ayish n faiq ni hehe.. tp outcome nampak perfect :)

FadMN said...

kemas and kreatif jer theme ni.cuteeee and perfect.

fathiyah jamaludin said...

wah bestnyaaaa
byk hadiah dpt tu:)
shakeela cantik mcm model.

takpa skrg zaman kita dh mak2 ni, mmg x smpat sgt bergambar. layan tetamu tu lagi penting:)