Monday, April 11, 2016

ISTANBUL: Pierre Loti (Eyup), Beylerbeyi Palace & Sultan Ahmet Mosque

sambung entry di istanbul lagi..nak story hari ke 4 & terakhir kat sana...5 hari 4 malam di istanbul cukup sebenarnya dgn syarat masa sampai tu awal2 pagi & balik pulak amik flight malam...tp kalau nk "sedap" sket, pegi la seminggu, boleh shopping kat area Taksim (kawasan yg lebih moden & happening)..

pagi2 lagi kitorang dah naik feri utk melawat istanbul sebelah asia..kitorang naik feri di Eminonu, kawasan spice bazaar tu..plan utk hari ke 4 ni nak cover Beylerbeyi Palace, Eyup & Pierre Loti...utk pegi tiga2 tempat ni dlm satu hari bagus sebenarnya sbb semua ni boleh dikatakan dekat je di bahagian asia istanbul...cuma kena keluar awal pagi & balik agak malam la..
naik feri dari Eminonu ke Uskudar dlm 20min jugak rasanya (rasanya la, sbb betul2 dah lupa haha)...sampai je uskudar, terasa sejuk sangat! angin kuat...dari uskudar, kitorang naik bas utk ke beylerbeyi palace...i lupa pulak bas apa sbb hubby yg uruskan semuanya tp tak susah pon sbb bas byk dpn jeti tu...hehe..masa ni kemain ramai org, heran jugak siap diorang ni duk pass bunga kat kitorang..ingatkan peminta sedekah ke apa, rupanya dia memang bagi (ada satu peristiwa sebenarnya haritu nanti i cerita kat bawah)
fine!!! sampai sini rupanya tutup..huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...rupanya haritu hari sambutan kemerdakaan, padan la ramai beno org duk pass bunga..kat Galata Bridge belakang i tu mmg bising la dgn bunyi perarakan...so tak dpt la masuk dalam, boleh bergambar sekitar luar istana je la...sobsob 
dah tak boleh masuk maka tak perlu lama2 la kat sini ye..kalau nk tahu, istana ni dibina masa zaman perintahan Uthmaniyah yg hanya digunakan pada musim panas (best kan jadi raja ni..lain musim lain istana dia)..nak masuk sini kena bayar 20 TL (lebih kurang RM30)

utk ke beylerbeyi palace selain naik feri mcm kitorang ni, korang boleh naik bas dr eminonu (blh guna istanbulkart)...kalau nk cepat, silalah pilih teksi dr eminonu yg sah2 la harganya paling mahal nk compare naik feri atau bas..

*************************************
kitorang naik feri sambung perjalanan ke Eyup..sampai je jeti, kitorang terus jalan kaki kat kawasan sekitar...sekali lagi dpt tengok suasana penduduk tempatan di sini..i dapat bandingkan penduduk sebelah asia ni fesyen dia agak berbeza dgn istanbul eropah yg lebih moden...kat sini agak meriah dgn penduduk tempatan yg berpakaian biasa-biasa...
inilah dia Masjid Eyup (Abu Ayyub Al Ansari) dari pandangan sisi..masa ni terlalu ramai org kat masjid sbb dh masuk waktu asar..kitorang decide nak solat kat Pierre Loti nanti..dekorasi dalam masjid ni lebih kurang je dgn masjid sultanahmet & new mosque, ada chandelier besar yg digantung rendah kat tengah2...maybe semua masjid kat istanbul mmg gitu kot seni dalaman dia? hihi
air pancut ni kat luar masjid eyup...kalau korang ke depan sket, korang akan dpt snap masjid ni pada sudut yg cantik..memandangkan kitorang nk cepat sampai kat cable car, maka malas la nk snap2..kat sini sempat tapau roti utk kudap2..
dari masjid eyup, kitorang akan ke kawasan cable car utk naik ke Pierre Loti...masa ni kena mendaki bukit sket melalui kawasan luar masjid & korang akan nampak banyakkkk kubur di sepanjang jalan/bukit..ada kubur para pembesar pada zaman pemerintahan dulu...
masa mendaki, korang akan jumpa kedai2 ni sepanjang jalan...sini murah!! kat sini la byk i beli shawl turki & fridge magnet..blh tawar2 & mmg sgt murah i dpt compare dgn kawasan sultanahmet..
ok jom naik cable car! masa ni punya ramai org beratur nak naik..kitorang beratur hampir 20min jugak & takde keistimewaan ye kalau ada anak kecil sekalipon...tourist mmg ramai bawak budak2..takpe la lama sket tunggu pon janji dapat naik...masa menunggu, sempat berkenalan dgn satu keluarga dari iran..yg kelakarnya, bini dia pakai purdah pastu bukak sket purdah sambil cak cak faiq...skali kuat giler faiq mengamok sbb takut...haha

nak naik cable car/gondola ni murah je..2 TL sehala tp kitorang guna istanbulkart, dapat la dlm 1.70TL kot sehala..nak jalan kaki pon boleh tapi mak tak sanggup!! tinggi kot..
Subhanallah! MasyaAllah! itu je i mampu cakap bila sampai ke puncak...pemandangan yg sgt2 cantik mengadap Golden Horn...i betul2 kagum dapat tengok semua ni dr atas...waktu ni dh nak senja, cepat2 kitorang cari masjid utk solat asar...
selesai solat, kitorang lepak2 kat satu cafe yg paling tinggi..ada lagi cafe2 lain bawah tu...perut pon dh lapar, hubby suggest makan je kat sini..kang nk turun bawah lambat pulak...farish masa ni tak duk diam, dia lari2 duk ralit main tefelon bentuk elsa..bingit telinga bila dia tekan2 telefon tu..huhu...bila senja mcm ni, guna camera fon lg lawa berbanding gopro..boleh compare pic hubby & pic i tu...
i order set ni..lupa pulak nama dia, sedap sgt2! hubby order pasta & macam biasa la chay (teh) wajib ada...minum chay panas2 kat atas bukit yg sejuk ni mmg rasa ngam sgt! masa taip ni tiba2 rasa rindu suasana pierre loti..ada jugak i baca sikit2 pasal pierre loti ni, tak silap i warga Perancis yg menetap di istanbul mula2 jumpa tempat ni & dirikan sebuah cafe sehinggalah berkembang & jadi tarikan pelancong mcm sekarang..kalau dah sampai istanbul, Pierre Loti adalah tempat wajib korang pegi!! kalau x cukup masa, limitkan lawat hanya satu istana & tolong luangkan sikit masa utk ke sini... 
hew hew...hari ke 4 di istanbul memang agak letih! malam baru kitorang balik ke hotel..masa jalan kaki ke hotel, jumpa satu family pelarian Syria duk tepi tong sampah besar..si ayah tengah kuis2 sampah cari makanan, si mak tengah jaga 2 org anak sambil susukan yg baby..ya Allah ya Tahun nangis i tengok situasi ni! sedih xtau nk ckp cmne dgn sejuk camtu merempat tepi sampah, anak2 masih kecil..Allah...dlm perjalanan tu i nangis2 sambil pesan kat hubby hafal jalan utk ke situ semula...sampai je hotel, i packing semua milo, nestum, nasi brahim's, roti & segala biskut yg i ada pastu suruh hubby hantar kat pelarian tadi...tak sampai hati tengok diorang makan sisa sampah :'( sumpah insaf bila tengok...mungkin diorang ni asalnya hidup senang kat negara sendiri, tapi Allah nak uji sekelip mata je kan? katanya baru beberapa hari sampai istanbul, pakaian boleh dikatakan masih elok...

*************************************************
hari terakhir di istanbul byk habiskan masa di kawasan sultanahmet je...flight ke KL lewat petang, sempat la kitorang shopping lagi utk habiskan segala duit lebih yg ada...hari terakhir ni sempat hubby tunaikan solat jumaat kat masjid sultanahmet...masa org solat, i ralit duk membeli turkish safron org kirim last minute & tambah lagi makanan2 utk bawak balik (food lover mcm i ni mmg suka la shopping makanan)...masa ni ayish ikut hubby, i jaga faiq...
baju tu i beli kat istanbul sbb tengok ramai org sana pakai...tp mcm tak sesuai sgt dgn i sbb nmpk gelebeh & gemok (walaupon hakikatnya mmg gemok) haha...
suasana dalam masjid sultanahmet sebelum diorang tutup utk solat jumaat..masa ni org bukan islam dah tak dibenarkan masuk, kena tunggu lepas solat jumaat baru blh masuk...yg islam dilepaskan masuk...i suka sgt dgn interior masjid kat istanbul ni, lagi2 lighting dia...
asyik2 posing kat sini...haha..nak buat cmne, hotel kitorang mmg dekat2 sini je so memang hari2 lalu kawasan Hagia Sophia & Sultanahmet Mosque..huhu
lunch puas2 sebelum balik, kalau tak rindu nanti! kebabe/pottery kebab ni antara makanan di istanbul yg korang wajib cuba!! harga mahal la jugak tp dah sampai negara org, mesti nak rasa makanan sana kn? menariknya pasal pottery kebab ni, diorang akan panaskan depan kita pastu ketuk2 labu sayung tu sampai pecah...nah video kat bawah ni:
video
korang boleh buka x video ni? huhu

kitorang laki bini sepakat kata pottery kebab ni la paling sedap antara makanan2 lain yg dh cuba...kena betul dgn tekak kitorang ada rasa masam2 manis sikit...bahan dia ayam, cili & tomato kot...farish pon laju je makan...

dari hari pertama lagi cari aiskrim turki ni..org sana kan terkenal dgn lawak & trick diorang masa bg aiskrim..ayish pon terkena! lawak je bila org tu acah2 kejap bagi, kejap tak...video ni i ada share dlm instagram...

ok itu je setakat yg i ingat..alhamdulillah syukur sgt dapat jejak kaki kat istanbul yg byk sgt sejarah islamnya..kalau panjang umo & murah rezeki, nak repeat dtg tapi nk cover satu turkey, pegi cappadocia, pamukkale, bursa...yg tu kena tunggu anak2 besar sket la kot..hehe

6 comments:

Mommy Cici said...

Subahanallah cantiknya pemandangan . seronok je makan sambil tengok view macam tu kan. btw burger tu nampak tempting sangat.chicken ke tu? >,<

Yana MIB said...

mmg dlm wishlist nk pi turkey ni..one day one day :)
nana kasi ejas size vid tu boleh dak...kocik nau xpuas tgk...haha

Chekgu Azrine said...

one of my wishlist nak datang sini...
kumpul2 duit dulu...hehehehe

Dils said...

bestnye. last time datang sini basically 3 hari je, tak cukup masa langsung. Nak pergi lagi. Insya Allah.

Your husband dapat jumpa balik ke family pelarian tu? Harap nasib die org tambah baik.

Halimah Hashim said...

Cantiknya istanbul..antara feveret place nak pergi satu hari nanti, mommy doakan ebumairaa tau..

nurul harnani kasmari said...

Nana. Travelling is experience kan. Alhamdulillah good exposure utk anak2 nana ttg bg foods pd pelarian tu. Smoga allah merahmati kamu skluarga.