Wednesday, September 28, 2016

Legoland-JB-Batu Pahat

Assalamualaikum.

tak tahu nak mula dari mana sebenarnya sebab lama dah tak menulis..haha..tiba2 jadi blur pulak..

khamis, 8 hb baru2 ni kitorang gerak ke johor bharu...kiranya ayish ponteng sekolah la sehari, awal dari org lain dia cuti (hakikatnya ayish tu sokmo la ponteng skolah)..tujuan pegi JB ni sebab dah janji nak bawak ayish pegi legoland...
Image result for d elegance hotel
kitorang stay kat D Elegance Hotel 2 malam lepas tu balik rumah mertua kat batu pahat sampai la raya haji..hotel tu 5min je nak sampai legoland..alhamdulillah dapat bilik yg selesa & bersih..hotel ni macam baru lagi je kalau tengok dari segi interior dia..

asalnya nak masuk legoland 2 hari, tapi rupanya sehari dh cukup..maka jalan2 cari makan je la kat JB tu..kitorang sampai JB pon dh maghrib..lepas check in & mandikan anak2, i ajak hubby cari murtabak cheese kat kampung kurnia...
kitorang order 2 pinggan, rupanya 1 pinggan tu ada 2 keping..mak oiii rosak diet i!! memang paksa diri gak la habiskan 2 keping sorang tu sambil dalam hati doa janganlah lemak2 ni berkumpul kat peha :p tq fi sbb suggest murtabak cheese yg sedap ni sampai i teringat2 lagi sampai sekarang! mula2 masa fi cakap murtabak cheese, i dgn yakin cakap pernah makan sbb ingatkan naan cheese..kahkah rupanya lain uols *malu mak*

esoknya terus pegi legoland..dah 2 tahun kot i berangan nak pegi legoland ni masa mula2 buka dulu tapi ku tahankan jebattt sebab tunggu ayish besar barulah berbaloi..betul la org cakap sabar itu indah apabila ayish dapat main mcm2 dalam tu..ewahh...kalau anak2 yg ketinggian bawah 100cm agak rugi pegi sbb banyak yg takleh main..nasib baik ayish ni tinggi, so boleh menyamar jadi budak 6 tahun...ada tempat yg kena 6 tahun baru dpt main..ayish mujur lepas semua kot..
wajib la kan posing sini..awal kitorang sampai 9am, terus dapat masuk..katanya buka 10am tp diorang dah bagi masuk 9am tu, maka boleh la posing2 dulu...i letak gambar banyak2 je la ye, rasa macam dah tak larat nak menaip maklumlah usia makin meningkat ni rasa berpinar mata duk ngadap laptop..
legoland ni ada 2 bahagian; theme park & water park..kitorang pilih utk pegi theme park dulu..water park tu kalau hujan dia tutup tau..tengah hari masa kitorang pegi ni hujan jap dlm sejam gitu lepas tu diorang buka balik water park dalam 5pm gitu..yg kawasan wave ke apa depa panggil tu buka sampai 9pm..eh jom la layan gambar mokcik cun anak dua ni *sila muntah* haha jgn serius sgt ye  :p
amacam?? ada rasa pening tak tengok gambar kitorang? haha..banyak nak cerita sebenarnya tapi malasnya lahai nak tulis..cuma nak bagitau kitoang bawak je roti, biskut & air mineral, alhamdulillah lepas..lunch makan ayam goreng kat dalam tu, harga sah2 la mahal kalau dah namanya kat dalam...tu baru kat theme park..jom masuk water park pulak!

masa kat water park ni dah penat..tugas i amik gambo je la tak join diorang mandi..kat legoland ni ada surau kat dua2 theme park & water park..toilet pon bersih je...tempat nak tidokan anak pon ada siap ada baby cot lagi..

alhamdulillah masa kitorang pegi ni tak ramai org langsung...boleh katakan hampir semua mainan dapat buat, takyah rebut2...ada mainan siap ulang 3 kali sbb dh taktau nak buat apa..tiba2 rasa mcm keciknya legoland ni bila dh siap main semua benda...haha...target nak pegi lagi bila faiq 4 tahun, ayish 6 tahun...ayish sporting, semua benda dia main..faiq pulak kesian, tengok abg dia dapat main macam2 dia nangis nak join jugak..sabarlah faiq, ada rezeki kita ajak papa pegi lagi bila awak dh tinggi ye :)

nah harga tiket legoland online..cukup je satu hari utk cover theme park & water park kalau agak2 orang tak ramai..beli combo la baru puas hati!

sedikit TIPS ke Legoland, Johor Bharu:
1. sediakan payung sebelum hujan. bawa la jugak topi ye terutama utk anak2
2. bawa snack utk anak2 & air. kalau taknak bawak sila beli tumbler dalam tu rm25 ke brp tah boleh refill je bila2 masa..food kalau nk murah ada yg kata beli je kat kedai2 sebelum masuk legoland tu
3. bawak rain coat sbb ada mainan yg boleh buat lencun baju
4. agak2 masa sampai tu cuaca mendung, pegi main water park dulu sebabnya bila hujan diorang akan tutup serta merta..theme park walaupon hujan, diorang masih buka 40%-60% gitu
5. boleh je pakai sandal, takde masalah..tp kalau nk selesa pakai la kasut..agak2 bajet diva, pakai je high heels :p
6. theme park lagi besar drp water park..pandai2 la korang bahagi masa berapa jam nak duk kat theme park & brp jam nak bertapa kat water park
7. asalkan ada tiket, korang bebas je keluar masuk. katakan pegi hari jumaat & laki nk solat jumaat, takde masalah keluar & masuk balik
**************************
hari ke 3 di JB, kitorang decide nak breakfast kat kacang pool haji..wajib la order kacang pool kalau dah pegi sini kan...utk anak2 hubby order nasi ambeng..bagi i nasi ambeng kat sini tak sedap sgt, lagi sedap nasi ambeng kat batu pahat..yg kat sini macam tak berapa nak ada kick gitu..apa2 pon syukur la dapat makan perut kenyang :)
breakfast sekali dgn blogger steffi jay...nilah 1st time i jumpa fi setelah bertahun duk wassap/tele dgn dia...segan nk jumpa fi ni sbb dia ni pakar kecantikan i..dialah kaunter pertanyaan kalau nak mintak pendapat pasal skin care & make up..ofcoz ler i malu sbb muka i kertu dgn banyak kedut & jeragat...sobsob..u jgn nyesal kawan dgn i tau fi! haha bajet2 drama queen jap..rissa tu cute betul malu2, geram pulak rasa nak picit2 pipi dia...fi tu kat luar jauh lagi lawa drp gambar..

***************************
moh ler balik batu pahat rumah ibu mertuaku :)

hari ke dua di batu pahat, malam tu adik ipar ajak pegi old street ke apa tah namanya yg tengah viral..tempat ni 1 min je dari rumah mertua, dekat sgt! bangunan kat sini memang baru siap...
macam2 cafe ada kat sini tinggal lagi nak pilih mana yg halal & tak je...malam2 lawa dgn cahaya lampu & stall kat sini konsep/tema kartun..ada doremon, snow white, mickey mouse, apa tah lagi lupa pulak...malangnya masa kitorang datang ni punya la ramai umat manusia mcm sardin..kat sini jugak la tempatnya ice cream hokkaido yg viral iteww tapi tak beli pon sbb beratur punya la panjang..
sudah sudah la tuuuu..boring dah tengok muka makcik ni je kan? k bai~

7 comments:

Rozita Abdul Rahman said...

makcik cantik tak boring pun tengok.. bp kat mana tu dik?

Ibu Dilah said...

nana pegi legoland time org tak ramai best la dpt main semua.. kalau time ramai org x merasa la nak main semua.. habis masa ngan beratur jer tau.. huhu

Yana MIB said...

pi time x ramai org mmg heaven! i pi hr tu ramai org...nyampah nak beratur..huhu

mrs kayrul said...

Best pergi lengang..kitorg pergi sampai naik lenguh kaki beratur nak tunggu turn...huhuhu

Chekgu Azrine said...

Bestnya g legoland...ahkak blm smpi lg..hhuhu

Chekgu Azrine said...

Bestnya g legoland...ahkak blm smpi lg..hhuhu

~Lieza~ said...

xleh move on....nk pi lg.... xdpt merasa murtabak cheese tue...mmg wajib repeat nie...