Wednesday, February 24, 2016

Prince & Princess Birthday Party!

birthday party ni macam datang tiba2 je sebenarnya..duk borak2 dgn adik no.3 (mak shakeela), dia kata jom la buat birthday party gabung anak2..i tanpa fikir panjang terus setuju padahal tak discuss dgn hubby pon lagi..haha..nasib baik la cik abg ai tak kesah, kerja dia senang je tukang sponsor...haha

masa bincang dgn adik tu terus capai kata sepakat nak share half2..memandangkan dia kat KL, i la yg akan uruskan semua kat kemaman ni...benda ni dah plan sebulan rasanya tapi seminggu sebelum majlis baru i terhegeh2...memang kalut la time tu nak order macam2, nak beli barang2 deco lagi, nak buat topi utk budak2 lagi, nak isi goodies lagi...eh busy pulak kan semua benda nak DIY :p

benda pertama yg i buat mesti la tulis segala cadangan menu, bajet tetamu, lakaran dekorasi, sewa canopy, costume anak2, party pack & order makanan (tak pakai catering sbb order lain2 org, maksudnya order ikut kepakaran masing2 atas menu tu)..mujur masa bincang mula2 tu kitorang dah set tema Prince & Princess atau Princess & Knights giteww maka senang la kerja i follow je theme tu..utk warna pulak i tetapkan gabungan ungu, hitam, kelabu & kuning sikit2...
i duk google dapat la idea nak buat backdrop castle..memandangkan i ada masa EMPAT hari je lagi utk deco, i memang kering idea..i jadikan pic atas tu sebagai inspirasi, tiru jela senang! (ofcoz la tak dpt secantik mcm dlm pic ni) hahaha..kalau byk masa, rasanya i boleh buat lebih dari tu sebenarnya...lalalala~
inilah hasilnya..kalau sempat sebenarnya i nak order bunting utk cover grill belakang tu tapi 4 hari je lagi majlisnya takde org sanggup nak amik order...sobsob...takpe la janji ada...i buat castle ni guna polistrin je, potong bentuk yg kita nak & tampal sticker wallpaper...satu kemaman i cari sticker wallpaper corak tu tau! yg paling geram kertas warna ungu kat bumbung castle tu budak2 ni buat main habis kedut, mak tak koser dah nak beli yg baru...belon byk jugak yg i beli sbnrnya tapi satu hal pulak tak jumpa cari gas helium..cmne nk jumpa kalau esok majlis, harini baru nak cari kn? haha..syg je belon byk2 tu sbb kononnya nak buat la pokok kiri kanan castle tu...huahua 

jemput org 4pm tapi 5pm baru siap! haha..nasib baik tetamu yg dtg awal tu org yg kita dh biasa so boleh la tinggalkan kejap sambil buat kerja..kalut betul tau sbb mula2 plan nak buat rumah umi tiba2 masa hari kejadian tu bertukar tempat rumah i atas sebab2 tertentu...ya Allah rasa nk nangis pagi2 buta duk angkut segala deco dr rumah umi pindah rumah i...pulak tu castle kan i buat guna polistrin, bila angkut dalam triton ada yg patah angin tiup..frust sgt masa tu...sampai rumah je laju2 buat sambil tunggu org pasang canopy..nasib baik mak mertua datang rumah masa ni so dia la yg byk tolong..tq ibu!

ok nak share menu..anggaran tetamu 200 org:
-soto
-bihun singapore
-pulut kuning
-rendang daging
-gulai ikan tongkol
-satey + nasi impit
-fries, wedges & nugget
-tepung pelita
-seri muka
-talam keladi
-sandwich telur
-brownies
-cupcakes
-macaroons
-kek 5 biji (utk farish,faiq,shakeela,ain,atin)
-air tebu
-asam gumpal
ni kek faiq..sebenarnya i order pavlova dgn padilah tapi tiba2 dia accident tak dpt dtg..hubby pon bergegas la pegi secret recipe utk gantikan pavlova tu..yg peliknya kan, kek ni paling laju habis...haha
antara kek yg ada..i order kek cheese leleh utk farish tp masa ni kek tak sampai lagi..shakeela 2 tier cake...
macaroons tu adik i beli..brownies homemade je..
meja buffet tak sempat nak snap! siyes kalut ya amat semua org..

ok meh layan gambar sekitar majlis...kitorang terkilan sebenarnya sbb masing2 busy, gambar boleh kira dgn tangan je..pic tetamu & budak2 yg dtg tak byk pon..pic yg ada ni pon semua dh dekat maghrib bila tetamu dh beransur balik..time ni baru rasa rilek sket..
ni masa tengah sibuk set up makanan & letak center piece...center piece tu pon i DIY je pastu letak daun hijau..kotak tisu tu i balut dgn lebihan wallaper..satu canopy utk tetamu duduk makan, satu canopy lagi i letak makanan & kolam utk budak2 main..i langsung tak sempat nak pose pic OOTD dgn baju minaz ni tau..eh tapi nasib baik gak tak buat ootd sbb baju ni nampak sgt gemok sbnrnya kalau i pakai..nak let go murah2 la, ada org nak tak? hahaha
masa ni laju2 amik gambar sebelum tetamu dtg...waktu ni mmg sangat2 sibuk, byk benda lagi x settle...hubby lak sibuk arrange makanan & pinggan mangkuk kat khemah...baju tshirt farish & faiq tu i tempah khas, nak design mcm tu...kalau ikutkan costume asal ayish tu baju putih tapi nak bagi sama dgn faiq, i tempah tshirt yg sama...baju ayish sekali dgn crown semua tu i sewa kat facebook: children costume, mantle faiq pulak si wawa blogger tolong jahitkan..nasib baik siap dlm masa sehari...tq wawa penyelamat ku!!
masa ni org dah tak ramai, nak dekat maghrib baru berkesempatan posing satu family..segala deco habis terbarai dah hahaha...itupon hubby yg ajak bergambar...kalau dia tak ajak, mau takde pic kitorang berempat ni...mama sibuk layan tetamu :p
antara pic yg sempat snap...kebanyakannya dari fon adik i..itupon dia sempat snap sebelum org ramai dtg...lepas2 tu nan ado la gambar  T_T
prince & princess of the day...faiq takmo bergambar, nak berkepit je dgn i..sampai lenguh tangan ni dukung..
pool ni i pasang utk budak2 main, boleh la mak bapak makan dgn selesa..penuh belon asalnya tapi budak2 dah amik...pic faiq ni pon dh maghrib masa org dah balik..kalau takkk mmg penuh la budak2 main dlm ni...ada satu lagi rumah kecik tu i pasang tapi dah alih masa ni...sayangnya takde pic masa budak2 main!!!!
si manja mama..mantle dia dah kemana-mana, takmo pakai...eh lupa nak bagitau, sebenarnya birthday faiq bulan 12, ayish bulan 4...kiranya masa majlis ni birthday faiq dh lepas 2 bulan, ayish pulak awal 2 bulan...gabung la senang jimat duit, masa & tenaga! haha..nanti 30 april tu nak celebrate kat sekolah ayish je...
antara tetamu yg hadir...masa ni keadaan terkawal lagi..pukul 5.30 je kemain ramai yg dtg siap ada yg tak boleh duduk...
goodies i bagi magkuk & cutlery set ikea je..dlm tu i bungkus la gula2 sikit memandangkan kali ni i tak buat candy buffet sbb dah ada cake buffet kan...goodies tu buat 50 bag, yg lebih tinggal 3 beg...makna kata, budak2 yg dtg dlm 47 org...topi tu pon DIY je sbb nak ikut tema...
antara hadiah yg dapat..selain mainan, ayish & faiq byk dpt baju & buku...terima kasih semua yg bagi!! kitorang hadiahkan ayish roller blade, faiq kereta yg boleh naik tu..

ok tu je la kot..inipon update laju2 sbb byk kerja lgi nak buat...haha k bye!

Tuesday, February 2, 2016

ISTANBUL aku dah datang!

cerita 3 bulan lepas...hehe gigih jugak la cuba ingat balik semuanya..Istanbul adalah destinasi terakhir masa europe trip kitorang tahun lepas..sebenarnya turkey adalah destinasi pertama yg i pilih utk travel tahun 2015, kononnya nak cover istanbul, cappadocia, bursa & pamukkale..tapi bila buat kajian sikit, banyak tempat yg tak sesuai bila bawak anak kecil contohnya jalan berbukit berbatu, hot air balloon umur ayish dan faiq takleh naik lagi, banyak la lagi halangan tu sebenarnya...duk fikir2, kita cover istanbul je la & masa tu la decide utk pegi paris, london & holland sebagai ganti..lagipon i survey kalau ikut tour pakej ke turkey agak murah jugak..takpe la, anak2 dh besar nanti boleh tinggal & pegi berdua je la dgn hubby cover satu turki kalau ada rezeki..amin! memang nak sangat2 jelajah turki..

sampai istanbul dah maghrib..dari tingkap hotel nampak masjid sultan ahmet, masa tu rasa tak sabar sangat nak tunggu siang tau! esoknya memang awal giler bangun tido, siap2 breakfast kat hotel pastu tanpa buang masa terus merayap keluar..kebetulan hari tu cuaca panas, suhu ala2 cameron highland je, cukup pakai baju 2 lapis tapi nampak gems la sket *taknak ngaku gemok hahahaha*
inilah masjid sultanahmet atau dikenali sebagai masjid biru..memang la luar masjid ni kelabu je, yg dinamakan biru tu sbb dinding dalam masjid ni guna mozek/iznik warna biru..oh ye, dari hotel kitorang tu jalan kaki lebih kurang 3min je sampai sini..masa jalan kaki tu lalu Arasta Baazar..kalau nk tahu pasal hotel pulak, sila refer entry i pasal budget & kos ye sbb dalam tu i dah cerita..
hari pertama kitorang tak masuk dalam masjid tu sbb kebetulan dia tutup utk solat..malas nak tunggu, so kitorang decide nak masuk masa last day, alang2 tu hubby cakap boleh duk lama sket dalam tu sambil tunggu solat jumaat..nanti i share keadaan dalam masjid tu dlm entry lain.
masih lagi di sekitar masjid..besar masjid ni..kat istanbul ni kan, bersepah2 masjid tp sayangnya i tgk masjid sana tak penuh sgt..design masjid pulak kat mana2 mesti lebih kurang sama je..
kawasan ni banyak sangat2 anjing & kucing..anjing & kucing kat sini kitorg jumpa semua gebu2 sedap buat peluk..yg pelik kan, anjing sini kalau siang2 je banyak tido, tak kacau org...hubby ckp ke org bagi ubat tido? hihi
jagung bakar kat sini tak sedap..kering pastu takde rasa..haha..diorg ni bakar jagung tu bodo2, tak buh garam atau butter...sedap lagi jagung kat malaysia :p beli satu je tp jenuh nak habiskan..
haaa roti kat sini ayish suka..sepanjang duk sana tah brp kali dah beli roti kat stall2 cmni..xde la sedap giler, tp boleh la makan buat alas perut kalau dh penat berjalan..1 turkish lira kalau yg kosong, ada nutella 1.50 TL rasanya..
kawasan ni dipanggil hippodrome...hippodrome ni betul2 terletak sebelah masjid sultanahmet..pendek kata kalau keluar masjid, boleh la lalu sini..kat sini lah yg ada kes pengebom berani mati baru2 ni..

melalui bacaan, i faham satu ketita dulu (zaman pemerintahan Byzantine) hippodrome ni adalah kawasan/sarkas lumba kuda, kawasan seni serta kawasan pertarungan tapi zaman sekarang semuanya dah takde melainkan yg tinggal hanya 2 obelisk & 1 pillar..kalau penat berjalan boleh la lepak2 sini kejap tapi sini mmg ramai org..bila tengok obelisk tu kan, tiba2 rasa macam lebih kurang je dgn obelisk kat paris..
belakang tu Hagia Sophia atau dipanggil Aya Sofia...kebetulan masa bergambar ni tiba2 matahari terik dalam 10 saat gitu je, lepas tu gelap balik..kedudukan hagia sophia betul2 bertentangan dgn masjid sultanahmet..kalau tengok pic tu, kiranya mata i mengadap masjid..
menarik sangat kalau baca pasal sejarah hagia sophea ni...masa zaman pemerintahan Byzantine, aya sofia ni dibina sebagai gereja ortodox..tapi masa empayar Ottoman (Uthmaniah) berjaya menguasai Constantinople (Istanbul sekarang), diorang tukar gereja jadi masjid..tak ingat berapa tahun masjid tu bertahan tapi lama gak la sehingga masa zaman perintahan Mustafa Kamal Ataturk, dia tukar jadikan museum..

dengar kata ataturk ni pemikiran dia moden (sekular sket), ramai org islam tak brp suka..betul atau tak wallahualam...TAPI, jgn sesekali kutuk ataturk ni dpean org istanbul tau sbb diorg sangat bangga dgn ataturk, katanya banyak membangunkan istanbul...
sebelum masuk hagia sophea ada drama sikit tau..alkisahnya kitorang dah beli siap2 museum pass kat Mosaic Museum dalam Arasta Baazar area hotel tu..entah mcm mana bila sampai je pintu nak scan masuk, i cari2 i punya museum pass takde..taktau la cicir kat mana..hubby punya ada, masa ni dia dh masuk dgn anak2..

nak nangis rasa masa tu sambil mulut ni bebel tah pape dengan kening kerut2..hubby dgn muka tenang keluar, cakap takpe la abg pegi beli lain...dia pon laju2 beli pass tu kat auto mesin...lorr rupanya beli kat mesin tu pon senang, takyah kalut beli kat mozaic museum pon takpe...kuikui..rugi RM100+ kat sini atas kecuain sendiri :p

cuma kalau beli kat mosaic museum tu boleh la kita jenguk skali dlm tu...tak best pon dalam tu! haha...dah la takleh bawak masuk camera..dalam tu banyak seni2 yg dibuat drp mozek..
masa ni cik abg cuba kembalikan mood i, tengok senyuman i tu ketat je macam terpaksa...hahaha..ok la, finally dapat masuk sejuk la sikit hati i ni..merajuk tak tentu pasal mengalahkan budak kecik..haha
dalam hagia sophea ni memang boleh tengok dgn jelas sisa-sisa peninggalan sejarah..memang ada motif2 agama kristian & islam dalam ni..menurut bacaan i, masa hagia sophea ni dijadikan masjid, segala gambar patung dah ditutup dgn mozek...tapi bila dijadikan museum, ada mozek2 yg diorg korek & nampak la gambar maryam, nabi isa & macam2 lukisan patung lain mengikut kepercayaan kristian..
tak silap i hagia sophea ni 3 tingkat tp kitorang gagah naik sampai tingkat 2 je..letih wei naik sampai atas sbb laluan dia tu mcm terowong, kena berpusing2 naik...takde pulak nampak tangga...cik abg la kesian kena angkut anak2 sbb bini tak larat...mujur ada abang gagah...haha
ini rupa museum pass..sebelum sampai istanbul i dah survey pasal pass ni..melalui macam2 blog, semua cakap pass ni valid 72 hrs & berharga 72TL lebih kurang...rupanya masa i datang tu, diorang dah tukar pass ni jadi 5 Days dgn harga 85TK (lebih kurang RM 144)..kalau lama kat istanbul & nak explore macam2 tempat bersejarah, museum pass is a must kot..lagipon kalau dgn anak2, pemegang pass ni boleh dpt fast lane, takyah la buang masa beratur panjang2...ni i print screen melalui website dia, tempat mana yg cover dgn museum pass:
penat jalan2, kita makan dulu..i lupa nama restoran ni, terletak kat Arasta Bazaar tak jauh dgn hotel & hagia sophea..ni tempat makan fav kitorang sbb sedap & selesa..personally i suka jugak makanan kat istanbul ni, pendek kata kena pandai cari yg sedap la...chay (teh) adalah benda wajib minum kat istanbul...org sini gila teh tau, korang rasa la teh epal & teh ros yg super sedap!! tapii teh yg berperisa kalau yg high quality ni korg jgn terkejut la sbb harga dia super mahal...hihi...jus delima & oren pon fresh kat sini..kalau makan kat istanbul, memang wajib diorg hidangkan kita dgn roti...roti tu free tau xyah bayar...satu benda yg i perasan, roti tu kalau kita tak habis, dia akan amik & simpan balik pastu hidangkan kat org lain...kalau geli atau was-was takyah makan la, aterr benda free kan...hahaha
kalau makan kat restoran ni kan, waktu petang ada pertunjukan "whirling dance"..diorang ni tak pening ke menari pusing2 cmtu? heran mak! tarian ni glamor di kalangan org turki...
lepas perut kenyang, kita teruskan perjalanan ke Basilica Cistern..Basilica Cistern ni pon dekat2 area Hagia Sophea so jalan kaki je la! Basilica Cistern ni tangki air bawah tanah zaman kuno dulu..gelap wei dalam ni! masuk sini berbayar ye, takleh pakai museum pass...tak silap i kena bayar 10TL sorang, ayish & faiq free je..

pendapat i tak rugi masuk sini walaupon bayaran agak mahal dgn tempat  kecik mcm tu...istanbul byk sejarah, apa kata melancong la sambil timba ilmu...tangki air ni digunakan sebagai sumber air yg disalurkan utk istana topkapi & istana konstantipol masa zaman dulu..

bawah tu ada air cetek & boleh nampak ada ikan berenang..agak seram dlm ni dgn cahaya samar2...haaaa kalau korang nak tahu, kat sini la salah satu tempat shooting filem James Bond: From Russia with Love...
kat hujung & kena turun tangga sikit ada patung kepala Madusa ni...kepala ni ada kat 2 tiang & kedudukan terbalik...kalau tengok kat situ, ada banyak duit syiling..org baling & buat hajat (kita org islam jgn nak ngada2 buat ye)...dalam ni ada satu tempat korg boleh pakai baju tradisional turki tapi berbayar..dalam ni jugak ada cafe tapi mcm takde sambutan je...kuikui ada ke org nak lepak minum2 bawah ni??
selesai jenguk2 basilica cistern, kita jalan kaki menuju Grand Bazaar...haaa ni rasanya keputusan paling menyesal yg kitorang buat..jauh wei jalan kaki! hahaha...tp dh separuh jalan, maka teruskan jugak walaupon kaki melecet...yg syoknya bila jalan kaki ni boleh tengok bangunan, budaya & gelagat org2 istanbul sepanjang jalan...
akhirnya sampai jugak Grand Bazaar! Grand Bazaar ni merupakan satu pasar/bazar tertutup yg terbesar & tertua di turki..grand bazzar ni dibangunkan masa pemerintahan zaman uthmaniyah (ottoman)..

kalau korang masuk sini bersiap sedia la utk sesat ye sbb besar & pintu keluar masuk boleh confuse..kitorang tak pegi jauh2 sgt sbb takmo sesat...hehe..lagi satu kalau dtg sini pastikan perut penuh sbb tak nampak pulak kedai makan/restoran dalam ni...
masuk sini memang boleh gila! haha...banyak hiasan yg cantik2, terutamanya lampu...nak sangat bawak balik buat hiasan rumah tp risau pecah! pulak tu luggage dah penuh dgn barang kat paris, london & holland...maka tak beli la lampu...sobsob

masa pegi sini sempat i beli beberapa helai tudung turki & shawl...satu lagi sampai sini i giler tengok pinggan magkuk iznik! sempat jugak rembat macam2 set...heeee...iznik pulak ada macam2 jenis & grade..kalau yg murah tu takleh masuk microwave, corak pon macam kasar sket..yg mahal corak cantik & blh masuk microwave...
haaa ni jenis yg murah...cantik kan? yg petak tu banyak gak i beli utk bagi umi, ibu mertua & adik sbb sesuai buat hiasan...
ni antara yg i beli..campur2 beli ada yg boleh masuk microwave, ada yg tak boleh sbb nak buat hiasan je...cerita sedih sket, pinggan iznik i ada gak yg pecah bila total2 yg pecah tu dekat rm400 gak...huwaaaaaaaaaaaaaa...actly dah wrap tebal dgn surat khabar & bubble wrap pastu masa balik tu hubby hand carry je...tapi dah kata takde rezeki, pecah jugak la kan...hubby cakap maybe masa dia pegang tu ada terhentak2 kat lantai...huhu...dalam pic tu antara yg dpt diselamatkan..ada lagi yg lain tapi dh selamat bagi2 kat orang...
antara shawl yg i beli...geram la tengok corak dia! sweet..

masa shopping tak ingat pon yg kaki tu sakit..masa balik siap decide nak jalan kaki lagi...haha..mujur la ada stroller faiq, boleh sumbat barang shopping dalam tu..alhamdulillah faiq bagi kerjasama masa mama shopping ni cuma abg ayish la ada buat perangai sket, penat agaknya..tp dpt gula2, senyap terus dia...

ok, utk entry ni sebenarnya apa yg kitorang cover dalam masa sehari..banyak gak kan cover? balik hotel pon sampai malam...hehe..pendek kata dalam sehari tu sempat kitorang pegi:
-Sultanahmet Mosque
-Hagia Sophea
-Hippodrome
-Mosaic Museum
-Basilica Cistern
-Grand Bazaar


RELATED POST:
2. Paris: Itinerary Day 1
3. Paris: Shopping di Galeries Lafayette & Champs Elysees
4. 11 tempat menarik di Paris
5. Pengalaman bercuti di London
6. Holland/Netherlands: Tour Zaanse Schans, Volendam, Marken, Delft, The Hague
7. Holland/Netherlands: Ke Amsterdam Kita